Źródła pasz białkowych: przemysł olejarski

Z powodu tegorocznej suszy, hodowcy bydła stoją przed realnym zagrożeniem, niedoboru paszy dla swoich zwierząt. Z powodu braku opadów, ucierpiały m.in. użytki zielone. W gospodarstwach, które opierały dawkę pokarmową dla bydła na kiszonkach z traw istnieje duży niedobór białka w dawce. Istotnym źródłem pasz białkowych, które może pomóc w tym trudnym okresie, jest przemysł rolno-spożywczy.

 

\"rolnictwo,

 

Źródłem najszerzej stosowanych pasz, będących ubocznymi produktami przemysłu rolno-spożywczego jest przemysł olejarski. To z tej gałęzi przemysłu otrzymujemy poekstrakcyjnych śrut z m.in. soi, rzepaku oraz słonecznika. Są one ubocznym produktem powstającym w procesie ekstrakcji oleju z nasion roślin oleistych, przy użyciu rozpuszczalników. Zwykle śruty są dodatkowo toastowane, czyli prażone. Obróbka termiczna unieczynnia substancje antyżywieniowe znajdujące się w śrutach.

Poekstrakcyjna śruta sojowa
Poekstrakcyjna śruta sojowa, obecna jest na naszym rynku pasz dla zwierząt od wielu lat. Jej główną zaletą jest to, że charakteryzuje się wysoka zawartością białka (45 – 55 % s.m.), o wysokiej wartości biologicznej (wysoka zawartość aminokwasów: lizyny oraz tryptofanu). Dodatkowym atutem w przypadku karmienia śrutą sojową przeżuwaczy jest fakt, że większość jej białka przechodzi nienaruszona przez żwacz (białka by-pass). 
Wartość pokarmowa poekstrakcyjnej śruty sojowej zawierającej 46 proc. białka to: JPM – 1,02, BTJN – 316 g, BTJE – 219 g. Aktualnie cena poekstrakcyjnej śruty sojowej jest na poziomie ok. 1400 zł/t. Do tej ceny należy doliczyć koszt transportu z portu w Gdańsku. Jak przewidują analitycy, cena poekstrakcyjnej śruty sojowej może w najbliższych miesiącach spadać, w ślad za spadkami ceny ziarna soi.

Poekstrakcyjna śruta, makuchy i ekspelery rzepakowe
Na polskim rynku, szeroko dostępną paszą pochodzącą z przemysłu olejarskiego jest poekstrakcyjna śruta rzepakowa. Zawiera ona ok. 35 – 38 proc. białka. Jest to białko rozkładające się w żwaczu w ok. 75 %. Wartość pokarmowa poekstrakcyjnej śruty rzepakowej zawierającej 35 % białka to: JPM – 0,95; JPŻ – 0,89; BTJN – 225 g;  BTJE – 143 g. Śruta rzepakowa zawiera większą ilość aminokwasów siarkowych (metionina i cystyna), lecz mniej lizyny, w stosunku do śruty sojowej.

Podczas pozyskiwania oleju z nasion rzepaku, otrzymuje się również makuchy i ekspelery. Są one otrzymywane podczas wytłaczania oleju za pomocą pras. Makuchy otrzymywane są w wyniku  tłoczenia oleju w mechanicznych bądź hydraulicznych prasach, natomiast ekspelery powstają podczas wyciskania oleju na prasach wrzecionowych lub ślimakowych. Należy mieć na uwadze fakt, że makuchy zawierają ok. 8 – 12 % tłuszczu, natomiast ekspelery ok. 5 proc.

Źródło: Bukaciarnia.pl, fot. flickr.com/ Terinea IT Suppor

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Video thumbnail
Informator Agronomiczny: Wszystko o nawożeniu wiosennym
22:34
Video thumbnail
Jak poprawić tolerancję roślin na stres oksydacyjny?
05:03
Video thumbnail
Działania prewencyjne Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w 2020 roku
05:28
Video thumbnail
Wyzwania na rynku mięsa
01:14:08
Video thumbnail
Owoce, hit eksportowy?
01:26:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #5
59:34
Video thumbnail
Rolnictwo zrównoważone wpływa na ekonomikę gospodarstw
07:03
Video thumbnail
Nowości w odmianach kukurydzy od Syngenta
05:22
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #4
01:00:26
Video thumbnail
Zbiór kukurydzy na kiszonkę 2020
04:11
Video thumbnail
Uroczyste wręczenie "Znaku Bezpieczeństwa KRUS"
04:59
Video thumbnail
Wirtualne Dni Kukurydzy PROCAM
56:30
Video thumbnail
Podsumowanie Konkursu dla dzieci: Dobrze się czuję, gdy o bezpieczeństwie rymuję!
03:14
Video thumbnail
Wirtualne Dni Warzyw PROCAM
01:00:03
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #3
01:02:05
Video thumbnail
Rekordowe plony pszenicy ozimej - Rekord Polski 2020
07:29
Video thumbnail
Ślimaki w uprawie rzepaku - wrześniowy PROCAM Alert Extra
01:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #2
44:53
Video thumbnail
Żniwa już za Wami? Pamiętajcie by dobrze zagospodarować słomę
05:00
Video thumbnail
PROCAM Cup - treningi 2020
02:12
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #1
50:56
Video thumbnail
dr Aleksandra Hadzik, prezes KRUS apeluje o zachowanie bezpieczeństwa podczas żniw!
01:22
Video thumbnail
Jak rolnik powinien zabezpieczyć gospodarstwo by spać spokojnie?
03:23
Video thumbnail
Doglebowa czy nalistna? Ochrona herbicydowa rzepaku ozimego
14:54
Video thumbnail
KRUS zainaugurowała Strategię „Wizja Zero” w sektorze rolniczym w Polsce w 2020 r.
08:01
Video thumbnail
Ziemniaki pod najlepszą ochroną w PROCAM Alert
08:56
Video thumbnail
Ruszyła druga edycja konkursu filmowego dla młodzieży "Moja Wizja Zero"
02:04
Video thumbnail
Prof. Andrzej Kowalski przewodniczącym Kapituły Konkursu - Plebiscytu AgroWybór 2020
01:40
Video thumbnail
Zielony ład - szansa czy wyzwanie dla polskiego rolnictwa?
04:24
11,174FaniLubię
4,567ObserwującyObserwuj
3,661ObserwującyObserwuj
5,390SubskrybującySubskrybuj

Traktorzysta zasłabł na drodze. W akcji LPR

Do niebezpiecznego zdarzenia doszło na drodze krajowej nr 42 w miejscowości Wąchock w województwie świętokrzyskim. 76-letni traktorzysta zasłabł podczas kierowania ciągnikiem i zjechał do...

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE