Szklanka mleka krowiego zawiera około 46% dziennego zalecanego spożycia witaminy B12 dla dorosłych, która utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Posiada największą strukturę spośród wszystkich witamin, a swoją drugą nazwę – kobalamina – zawdzięcza zawartości kobaltu. Ponieważ organizm nie może wytworzyć jej samodzielnie, musimy dostarczać ją wraz z pożywieniem. Znajdziemy ją przede wszystkim produktach pochodzenia zwierzęcego.
Wiele roślin nie może być bezpośrednio wykorzystanych przez człowieka jako pożywienie. Ale krowy mają zdolność do przekształcania ich w białka i witaminy, które ludzie mogą przyswajać przez spożycie mleka. Witamina B12 pochodzi z produktów zwierzęcych, wytwarzanych przez mikroorganizmy w przewodzie pokarmowym przeżuwaczy.
Mleko krowie jest doskonałym naturalnym źródłem m.in. B12, ze względu na obfitość bakterii zdolnych do produkcji tej witaminy, w krowim przewodzie pokarmowym.
Źródło: pfhb