Malina – witaminowa petarda!

Sierpień to miesiąc nie tylko kojarzony ze żniwami, ale także obfitujący w zdrowe i niezwykle aromatyczne owoce. Tym razem przyjrzymy się  malinom, to one  rwane prosto z krzaka i w środku sezonu smakują najlepiej!

Malina - witaminowa petarda!
Malina – witaminowa petarda!

Malina jest rośliną wieloletnią z rodziny różowatych, uprawianą na terenie całej Polski, która osiąga wysokość do 2 m, a jej owoce mają zazwyczaj kolor czerwony i pokrywają je puszyste „włoski”.  Jest często spotykana w wiejskich, przydomowych ogródkach oraz na typowych, wielkich plantacjach.

Maliny można  spożywać na surowo, ale także wykonywać z nich przetwory, a nawet  suszyć. Idealne pasują do koktajli, soków, dżemów, konfitur, a także są wykorzystywane jako  składnik aromatycznej i pysznej herbatki. Gospodynie dekorują nimi kruche ciasta, babeczki, desery lodowe, galaretki i  sałatki.

Maliny pełne witamin i związków organicznych

To prawdziwa witaminowa petarda ponieważ zawiera witaminy z grupy B tj. witamina B1, B2, B6, C i E, a także minerały: magnezu, żelaza, potas i wapń. Ich skład obfituje również w związki organiczne – kwas cytrynowy, jabłkowy, salicylowy, a także pektyny czy antocyjany.

Wielką siłę i moc – malina kryje w owocu, ale także w  liściach i łodygach, które są źródłem garbników, flawonoidów, a także kwasów organicznych, soli mineralnych i związków śluzowatych. To wszystko sprawia, że „całą sobą” dostarcza niezwykle cennych składników odżywczych i tym samym wpływa na zdrowie całego organizmu.

W medycynie ludowej ze względu na właściwości napotne maliny były stosowane w leczeniu  infekcji wirusowych i przeziębień. Herbata czy sok skutecznie rozgrzewała i tym samym pomagała zwalczyć gorączkę i złagodzić kaszel.

Owoce malin zawierają dużo błonnika, dzięki czemu stymulują właściwą pracę jelit,  zapobiegają nowotworom jelita grubego, trzustki i prostaty oraz hamują również rozwój bakterii jelitowych, a także przyśpieszają regenerację mięśni po intensywnym treningu.  Zawarty w malinach potas wzmacnia serce, a magnez regeneruje układ nerwowy i chroni przed zawałem.

Malina - witaminowa petarda!
Malina – witaminowa petarda!

Malinowy napar z liści pomaga w leczeniu anemii, działa moczopędne i żółciopędne, łagodzi stany zapalne gardła oraz jamy ustnej oraz jest stosowany jako środek o działaniu rozkurczającym mięśnie gładkie jelit, naczyń krwionośnych i macicy.

Spożywajmy więc maliny zarówno surowe, mrożone czy w postaci soków, koktajli, bo sezon na te pyszne owoce w pełni, a jesienne infekcje już czyhają u progu!!

Smacznego i na zdrowie!

L. Ryszewska
WIR

Agata Molenda
Agata Molendahttps://agronews.com.pl
Redaktor portalu agronews.com.pl. Email: a.molenda@agronews.com.pl

Zostaw komentarz

  1. Uwielbiam maliny – to porządna dawka witamin. Dlatego w mojej domowej apteczce zawsze jest Alpikol (syrop na wzmocnienie odporności) z naturalnymi składnikami, bez sztucznych barwników. Zawiera wyciąg z korzenia pelargonii afrykańskiej i owoców bzu czarnego, a także sproszkowane maliny.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics