Na rynku indyków odnotowano rekordowo wysokie ceny żywca indorów – informuje w cotygodniowej analizie sektora rolnego Bank Gospodarki Żywnościowej.
Jak podaje MRiRW w monitorowanych zakładach w tygodniu 7-13.10.2013 r. płacono przeciętnie 6,45 zł za kg żywca indorów, co oznacza ponad 18- porcentowy wzrost cen w skali roku. Należy też podkreślić, że wzrostowy trend cen żywca utrzymuje się na rynku od początku kwietnia br., przy czym największe przyrosty cen nastąpiły głównie w III kw., kiedy to płacono za kg żywca indyczego średnio 17% więcej niż w roku poprzednim.
Czytaj także:
Dobra passa dla drobiarzy
Drób – liderem eksportu!
Unijny eksport drobiu wciąż rośnie!
Takie wzrosty cen są prawdopodobnie spowodowane mniejszą podażą żywca na rynku krajowym. Według danych GUS w sierpniu wstawienia indyków wyniosły 2,46 mln szt., co oznacza 7% spadek w skali roku.
W okresie czerwiec-sierpień br. łącznie wstawiono 7,48 mln szt. piskląt indyków, czyli 11% mniej niż rok wcześniej (1 mln szt.). Jeśli taka tendencja na rynku utrzyma się, oznaczałoby to korzystną sytuację dla producentów indyków, szczególnie że ceny pasz – główny komponent kosztów – w sierpniu zmniejszyły się o 5% w skali roku do poziomu 1549 PLN/t.
Źródło: Bank Gospodarki Żywnościowej,
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu