Jak informuje Agencja Rynku Rolnego na przełomie stycznia i lutego br. wzrosły ceny skupu głównych gatunków żywca.
Według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 28.01-03.02.2013 r. żywiec wieprzowy skupowano średnio po 5,08 zł/kg, o 0,8% drożej niż w poprzednim tygodniu, ale o 3% taniej niż miesiąc wcześniej i także o 3% taniej niż przed rokiem. W ostatnim tygodniu stycznia 2013 r. przeciętna cena skupu żywca wołowego ukształtowała się na poziomie 6,56 zł/kg wobec 6,50 zł/kg w poprzednim tygodniu.
Jednocześnie żywiec wołowy był o 3% droższy niż przed miesiącem, ale o 1% tańszy niż w analogicznym okresie 2012 r. W analizowanym tygodniu (według danych Komisji Europejskiej) cena wołowiny w Polsce w przeliczeniu na walutę unijną wynosiła 335,38 EUR/100 kg (wagi poubojowej schłodzonej klasy R3).
Czytaj: Tragiczne prognozy dla trzody chlewnej
Czytaj: Co dalej z sektorem mięsnym? Sprawdź prognozy!
Czytaj: Wiosenne podwyżki wieprzowiny przed nami!
Średnia unijna cena tego asortymentu kształtowała się na poziomie zbliżonym do notowanego tydzień wcześniej i wynosiła 398,33 EUR/100 kg. Zgodnie z informacjami ZSRIR w dniach 28.01-03.02.2013 r. krajowe zakłady drobiarskie skupowały kurczęta brojlery po 3,69 zł/kg, nieznacznie (o 0,3%) drożej niż w poprzednim tygodniu. Jednocześnie przeciętna cena skupu kurcząt była o 1% niższa niż przed miesiącem, ale o 2% wyższa niż rok wcześniej.
Za indyki płacono 5,52 zł/kg, o 0,5% więcej niż w poprzednim tygodniu, ale o 0,3% mniej niż przed miesiącem i o 1% mniej niż rok wcześniej.
Źródło: Agencja Rynku Rolnego
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu