Żywienie drobiu bez soi GMO. Razem poszukają alternatyw

Krajowa Rada Drobiarstwa i Krajowe Zrzeszenie Producentów Rzepaku i Roślin Białkowych zawarły porozumienie o wspólnym poszukiwania nowych i wykorzystania istniejących krajowych źródeł białka, ze szczególnym uwzględnieniem rzepaku oraz śruty rzepakowej. Ma to być alternatywa dla białka pochodzącego z importowanej soi.

Porozumienie zostało zwarte wczoraj w obecności ministra rolnictwa Jana Krzysztofa Ardanowskiego. Wynika ono z potrzeby poszukiwania nowych rozwiązań w żywieniu drobiu w kontekście zrównoważonego rozwoju polskiego rolnictwa. Spotkanie było pierwszym krokiem do realizacji projektu, który zapewni Polsce tzw. bezpieczeństwo białkowe, czyli możliwość wykorzystywania w żywieniu drobiu białka z krajowych upraw.

Alternatywa dla białka pochodzącego z importowanej soi

Porozumienie dotyczy m.in. prowadzenia wspólnych działań w zakresie poszukiwania nowych i wykorzystania istniejących krajowych źródeł białka, ze szczególnym uwzględnieniem rzepaku oraz śruty rzepakowej. Dokument zakłada również wymianę doświadczeń w obszarze dostępności rodzimego białka paszowego i jego wykorzystania przez różne gatunki drobiu oraz wspólne inicjatywy, służące popularyzacji krajowych źródeł białka paszowego wśród hodowców i producentów drobiu. Ważnym punktem są również wspólne wystąpienia wobec organów administracji rządowej w przedmiotowym obszarze.

– Oficjalne nawiązanie współpracy z KZPRiRB pozwoli nam wspólnie dbać o rozwój polskiego sektora rolno-spożywczego poprzez wspieranie rodzimej produkcji rzepaku oraz opracowywanie optymalnych rozwiązań w żywieniu drobiu. Rzepak jest często niedocenianym źródłem białka. My dostrzegamy jego potencjał i chcemy zachęcać hodowców oraz producentów drobiu, by wykorzystywali produkt, który stanowi pełnowartościową, krajową alternatywę dla importowanej soi. Jednak aby ten projekt odniósł sukces, konieczna jest współpraca między przedstawicielami sektora rolno-spożywczego oraz wsparcie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Potrzebne jest zwiększenie dostępności surowca zawierającego białko w cenach konkurencyjnych w stosunku do zagranicznych rynków – skomentował Piotr Kulikowski, Prezes KRD-IG.

– Należy również pochylić się nad kwestią budowania fundamentu naukowego, który pozwoli opracowywać nowe receptury i technologie, umożliwiające jak najbardziej efektywne wykorzystywanie białka krajowego w żywieniu drobiu. By osiągnąć ten cel, konieczna jest współpraca między ośrodkami badawczo-naukowymi a hodowcami i producentami pasz. Następnym niezbędnym krokiem jest realizacja inwestycji, które pozwolą na wprowadzenie tych receptur oraz technologii na skalę przemysłową. Wówczas będzie można mówić o pełnym sukcesie przedsięwzięcia – dodał.

Rzepak ma potencjał

Z kolei Juliusz Młodecki, prezes Krajowego Zrzeszenia Producentów Rzepaku i Roślin Białkowych zwrócił uwagę, że powierzchnia upraw rzepaku w Polsce wynosi około ponad 900 tys. ha, ale możliwe jest jej zwiększenie nawet do poziomu 1,1 mln ha.

– Możliwości produkcyjne są więc duże. Rocznie Polska produkuje ok. 1,5 mln ton śruty rzepakowej, jednak blisko połowa tego surowca trafia na eksport. Zagospodarowanie go w kraju mogłoby znacząco wpłynąć na ekonomię sektora rolniczego, ponieważ zamiast importować soję, rolnicy wykorzystywaliby tańszy, krajowy produkt. Wierzę, że wspólnie z KRD-IG przyczynimy się do tego i osiągniemy cel, jakim jest wykorzystanie najlepszych krajowych źródeł białka paszowego, które będą mogły być zastosowane na szeroką skalę w żywieniu zwierząt – dodaje Juliusz Młodecki.

Redakcja AgroNews, na podst. KRD-IG, fot. pixabay.com

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

thirteen + 2 =