Żywienie zwierząt w Akademii Zrównoważonego Rolnictwa

W grudniu 2024 roku Akademia Zrównoważonego Rolnictwa, platforma e-learning Polskiego Stowarzyszenia Zrównoważonego Rolnictwa i Żywności, wzbogaciła się o cztery nowe lekcje poświęcone tematyce żywienia zwierząt gospodarskich.

Żywienie zwierząt w Akademii Zrównoważonego Rolnictwa

Akademii Zrównoważonego Rolnictwa: użytkownicy mogą bezpłatnie korzystać z nowych lekcji

Nowe lekcje są częścią obszaru tematycznego „Produkcja zwierzęca”, który obejmuje łącznie już 8 lekcji dedykowanych zagadnieniu zrównoważonego zarządzania produkcją zwierzęcą. Od grudnia użytkownicy mogą bezpłatnie korzystać z nowych lekcji: „Zwierzęta gospodarskie potrzebują paszy”, „Zrównoważone żywienie bydła”, „Zrównoważone żywienie trzody chlewnej” oraz „Zrównoważone żywienie drobiu”. Pozostałe lekcje obszaru to: „Zasady stosowania antybiotyków w produkcji zwierzęcej”, „Zapobieganie antybiotykoodporności”, „Bioasekuracja w chowie i hodowli zwierząt” oraz „Dobrostan zwierząt”. Akademia, aktualnie obejmuje już 73 lekcje w 18 obszarach tematycznych.

Rozwój Akademii nie byłby możliwy bez wsparcia firm, które rozumieją znaczenie edukacji w budowaniu lepszego sektora rolno-spożywczego. „Edukacja jest fundamentem zmian w rolnictwie. Akademia to projekt, który zapewnia rolnikom i hodowcom dostęp do rzetelnej wiedzy i praktycznych rozwiązań. Jesteśmy przekonani, że w ten sposób możemy wspólnie skutecznie promować zasady zrównoważonej hodowli. Wiedza przekazywana w ramach lekcji ma realny wpływ na jakość produkcji i dobrostan zwierząt, a rolnicy mogą liczyć na realne korzyści – zarówno ekonomiczne, jak i środowiskowe.” – podkreśla Marcin Sokołowski, Menedżer Zabezpieczenia Jakości i Zrównoważonego Rozwoju Surowca w OSI Food Solutions, członek Polskiego Stowarzyszenia Zrównoważonego Rolnictwa i Żywności.

Wpływ żywienia zwierząt na środowisko

Współczesne gospodarstwa rolnicze, aby sprostać wymogom zrównoważonej produkcji, muszą dbać o wpływ żywienia zwierząt na środowisko oraz spełniać normy certyfikacyjne. Certyfikaty jakości żywności, takie jak QMP dla wołowiny czy QAFP dla drobiu, gwarantują konsumentom, że produkty pochodzą z gospodarstw dbających o dobrostan zwierząt i środowisko. W Unii Europejskiej szczególny nacisk kładzie się na zrównoważoną produkcję pasz i brak GMO, co wpływa na bezpieczeństwo żywieniowe i zdrowie zwierząt.

Odpowiednie żywienie ma bezpośredni wpływ na zdrowie i produktywność zwierząt, a co za tym idzie, na opłacalność produkcji. Błędy w żywieniu mogą prowadzić do chorób i spadku wydajności, dlatego dbałość o ten aspekt jest kluczowa dla jakości produktów rolno spożywczych oraz stabilności finansowej gospodarstw.

Zrównoważone żywienie bydła odgrywa kluczową rolę w minimalizowaniu emisji metanu, poprawie efektywności produkcji oraz zdrowia zwierząt. Dobrze zbilansowana dieta wpływa na prawidłową pracę żwacza, co z kolei redukuje emisję metanu. Wysokiej jakości pasze objętościowe, takie jak kiszonka z kukurydzy, stanowią podstawę diety bydła, dostarczając niezbędnej energii i białka.

Zmniejszenie zawartości białka w diecie świń o 1% może obniżyć emisję amoniaku nawet o 10%

W przypadku trzody chlewnej zrównoważone żywienie ma na celu optymalizację produkcji i jednoczesne minimalizowanie negatywnego wpływu na środowisko, szczególnie w zakresie emisji amoniaku. Zmniejszenie zawartości białka w diecie świń o 1% może obniżyć emisję amoniaku nawet o 10%. Stosowanie żywienia wielofazowego, z różnymi poziomami białka w paszach, pozwala na precyzyjne dopasowanie do potrzeb zwierząt i ograniczenie emisji amoniaku nawet o 25%, bez zmniejszania efektywności produkcji. Ważne jest również stosowanie syntetycznych aminokwasów i enzymów, które poprawiają trawienie białka oraz dodatków paszowych, takich jak kwasy organiczne i saponiny, które zmniejszają emisję amoniaku z odchodów.

Polska dominuje w Unii Europejskiej w produkcji mięsa kurcząt i indyków oraz dostarcza około 20% jaj. Dzięki nowoczesnym metodom hodowli i postępom genetycznym, nasz kraj osiągnął wysoki poziom produkcji drobiarskiej, jednak musi stale dążyć do ulepszeń, szczególnie w produkcji mięsa brojlerów, gdzie 50% trafia na eksport. Dlatego tak ważne jest rozwijanie zrównoważonych metod chowu, zarówno pod względem dobrostanu, ale także odpowiedniego żywienia. – mówi dr Jerzy Próchnicki, członek Zarządu Polskiego Stowarzyszenia Zrównoważonego Rolnictwa i Żywności.

Zrównoważone żywienie drobiu uwzględnia wpływ na środowisko, minimalizując emisję zanieczyszczeń i dbając o efektywne wykorzystanie pasz. Kluczowe zasady obejmują zapewnienie odpowiednich warunków środowiskowych, przestrzeganie zasady składnika limitującego oraz maksymalne wykorzystanie lokalnych surowców. Wykorzystanie białka paszowego, w tym krajowych roślin strączkowych jako alternatywy dla soi, jest również istotne. Zrównoważone żywienie drobiu ma na celu poprawę zdrowotności ptaków oraz jakość produkcji, co przekłada się na korzyści dla konsumentów i środowiska.

Akademia Zrównoważonego Rolnictwa to kompleksowy kurs e-learning, stanowiący kompendium wiedzy na temat rolnictwa zrównoważonego. Kurs dostępny jest bezpłatnie pod adresem akademiazrownowazenia.pl.

Polskie Stowarzyszenie Zrównoważonego Rolnictwa i Żywności jest niekomercyjną inicjatywą grupy firm i osób reprezentujących różne branże łańcucha żywnościowego. Stowarzyszenie podejmuje szereg działań na rzecz promocji, edukacji i współpracy w obszarze zrównoważonego rolnictwa i żywności w Polsce.

Źródło: Polskie Stowarzyszenie Zrównoważonego Rolnictwa i Żywności

Małgorzata Kulma
Małgorzata Kulmahttps://agronews.com.pl
Redaktor portalu agronews.com.pl. Email: m.kulma@agronews.com.pl

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Wypadek na autostradzie A4: Bale drewna na jezdni

Wczoraj, około godziny 15:40, na autostradzie A4, na 271 kilometrze w kierunku Katowic, doszło do groźnego zdarzenia drogowego z udziałem pojazdu ciężarowego marki Scania....
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics