Advertisement

Advertisement

Żywność na świecie tanieje

Październikowy indeks cen żywności na świecie FAO obniżył się wobec września o 0,9% (2 p.p.) do 213,5 pkt – wynika z danych zespołu monitoringu zagranicznych rynków rolnych FAPA.

Zniżka została głównie spowodowana spadkiem światowych cen zbóż (-1,2%) oraz olejów (-8,1%), co rekompensowało podwyżki na rynku artykułów mleczarskich (+3,4%) i cukru (+1,6%).

Ceny mięsa w porównaniu z ubiegłym miesiącem prawie nie zmieniły się (+0,1% do 174,3 pkt). Pomimo stosunkowo wysokiego poziomu, ceny żywności na świecie były jeszcze o 10% niższe od rekordowo wysokich z lutego 2011 r. i o 1% niższe niż przed rokiem.

W październiku br. światowe ceny wieprzowiny ustabilizowały się. Spadek notowań na rynku amerykańskim rekompensował silne podwyżki w Europie i Brazylii. Ceny pozostałych gatunków mięsa pozostały również na poziomie zbliżonym do wrześniowego. Stabilizacja cenowa została głównie spowodowana spowolnieniem popytu importowego, jednak wysokie ceny pasz nie pozwalają na spadki notowań. W ciągu dziesięciu miesięcy tego roku indeks cen mięsa oscylował wokół 174 pkt i był o 1% niższy od poziomu z analogicznego okresu przed rokiem.

Źródło: FAMMU/FAPA
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu
 

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Od kiedy elektroniczna ewidencja zabiegów ochrony roślin dla wszystkich? Minister Krajewski wyjaśnia

Rolnicy od wielu miesięcy żyją w niepewności dotyczącej obowiązku prowadzenia elektronicznego rejestru zabiegów ochrony roślin. Zgodnie z unijnym rozporządzeniem 2023/564 miał on wejść w...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
13,432SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics