Przez wiele lat przy wprowadzaniu nowych praktyk upraw roli zwracano uwagę przede wszystkim na ich wpływ ekonomiczny i społeczny, pomijano natomiast aspekty środowiskowe. Tymczasem wiadomo, że organizmy żyjące w glebie mają wpływ na procesy w niej zachodzące, takie jak: rozkład materii organicznej czy obieg pierwiastków, decydujących o żyzności gleby, co w konsekwencji wpływa na zdrowotność roślin i produkcję pierwotną.
![Uprawa pasowa buraka a zdrowotność gleby](https://i0.wp.com/agronews.com.pl/wp-content/uploads/buraki_LIZ-scaled.jpg?resize=696%2C464&ssl=1)
Uprawa pasowa (strip–till) vs. tradycyjna
Na zlecenie Cukrowni pracownicy naukowi Instytutu Nauk Biologicznych UKSW oraz
studenci kierunku Ochrona Środowiska przeprowadzili kompleksowe badania, których celem
było porównanie aktywności biologicznej gleby w uprawie pasowej (strip–till) i tradycyjnej
buraka cukrowego. Na wybranych plantacjach pobrano próby gleby do analiz fizykochemicznych i mikrobiologicznych. Ponadto analizowano strukturę i różnorodność
zespołów głównych grup zwierząt glebowych (nicieni, roztoczy i dżdżownic).
Z przeprowadzonych badań wyłaniają się następujące wnioski:
– W glebie uprawy pasowej, w porównaniu z uprawą tradycyjną (orkową), stwierdzono
wyższą zawartość materii organicznej.
– Odbudowa struktury gleby w uprawie pasowej wpływa pozytywnie na liczebność
organizmów glebowych (fauny i mikroflory) oraz aktywność enzymów glebowych.
– Zespoły zwierząt glebowych (nicieni, roztoczy, skoczogonków i dżdżownic) w uprawie
pasowej są bardziej różnorodne, co zwiększa stabilność i odporność podsystemu
glebowego na negatywne czynniki środowiskowe.
– W strukturze troficznej zespołów wyraźnie zwiększył się udział grup związanych z
rozkładem materii organicznej w glebie.
– Przebudowa struktury zespołów organizmów glebowych w uprawie pasowej buraka
odpowiada za wolniejsze tempo rozkładu i mineralizacji materii organicznej, co w
konsekwencji powoduje wzrost próchnicy w warstwie ornej.
Pasowa uprawa buraka cukrowego ma korzystny wpływ stan fitosanitarny gleby. W uprawie pasowej w porównaniu do tradycyjnej orkowej zmniejszyła się liczebność grzybów patogenów roślin, a zwiększyła grzybów saprofitycznych i antagonistycznych. Wyniki badań świadczą o bezpośrednim, korzystnym związku między pasową metodą uprawy roli a aktywnością biologiczną gleby i tym samym stanowią naukową podstawę do stosowania tej metody na szerszą skalę.
Źródło: LIZ