Chwościk w burakach nie odpuszcza

Ważny moment w walce z chorobami grzybowymi na plantacjach buraka cukrowego. Opady deszczu na przełomie lipca i sierpnia i wysoka temperatura sprzyjają rozwojowi chwościka buraka.
Chwościk w burakach nie odpuszcza
Specjaliści Pfeifer & Langen Polska monitorują uprawy i zapewniają wsparcie plantatorom w zakresie doradztwa i zaopatrzenia w środki ochrony roślin do zwalczania chorób grzybowych. Monitoring upraw buraka cukrowego rozpoczął się w tym roku wcześniej. Już pod koniec czerwca specjaliści Pfeifer & Langen Polska zauważyli pierwsze objawy chwościka buraka.

– Najważniejsze jest szybkie zdiagnozowanie choroby i natychmiastowa reakcja w postaci zabiegu fungicydowego – tłumaczy Mateusz Krawczyk, kierownik ds. badań i doradztwa Pfeifer & Langen Polska.

W każdym rejonie upraw specjaliści sprawdzają regularnie pola obsiane burakiem cukrowym. Gdy zauważą objawy choroby, wszyscy plantatorzy z danego rejonu natychmiast otrzymują SMS-em informację od doradców, a dodatkowe dane zamieszczane są w specjalnym serwisie internetowym dla rolników współpracujących z Pfeifer & Langen Polska.  

– Decyzję o stosowaniu fungicydów podejmuje plantator, ale może liczyć na nasze pełne wsparcie – mówi Mateusz Krawczyk. Pfeifer & Langen Polska prowadzi sprzedaż środków ochrony roślin. Rolnicy mogą rozliczyć się za nie, gdy dostarczą buraki do cukrowni.

Żółte przebarwienia na liściach buraka. Przędziorek w natarciu

Dodatkowo firma ma przygotowane dla plantatorów indywidualne zalecenia stosowania środków grzybobójczych i adiuwantów, z dokładnym określeniem dawek preparatów. Są one dostosowane do poziomu ryzyka wystąpienia choroby.

Do 9 sierpnia zagrożenie chwościkiem było mniejsze niż w latach ubiegłych. Ale obfite opady na przełomie lipca i sierpnia oraz zapowiadane wysokie temperatury mogą spowodować szybszy rozwój choroby.  

– To ważny moment. Fungicydy działają przez 3-4 tygodnie. Jeśli plantatorzy stosowali je na początku lipca, to obecnie jest idealny moment na wykonanie kolejnego zabiegu fungicydowego – mówi Mateusz Krawczyk.

Źródło: Pfeifer & Langen Polska
Agata Molenda
Agata Molendahttps://agronews.com.pl
Redaktor portalu agronews.com.pl. Email: a.molenda@agronews.com.pl

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Wyzwania sektora rolno-spożywczego: spotkanie z przedstawicielami Krajowej Izby Gospodarczej

Minister rolnictwa i rozwoju wsi Czesław Siekierski uczestniczył w spotkaniu przedstawicieli Krajowej Izby Gospodarczej (KIG) oraz w posiedzeniu komitetu KIG, w dniu 21.11.2024, które...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics