Sawicki: polski eksport warzyw i owoców to 2 mld euro rocznie

Wartość polskiego eksportu warzyw i owoców wynosi prawie 2 mld euro rocznie – poinformował na konferencji prasowej minister rolnictwa Marek Sawicki.

W ubiegłym roku wartość całego eksportu produktów rolno-spożywczych wyniosła ponad 13 mld euro, a to oznacza, że 1/7 eksportu stanowiły owoce i warzywa – wyliczał Sawicki.

Minister przypomniał, że polskie ogrodnictwo należy do czołowych w Europie. Przodujemy przede wszystkim pod względem produkcji pieczarek.

225 tysięcy ton w produkcji pieczarek daje nam pierwsze miejsce w Unii Europejskiej. Natomiast, jeżeli chodzi o owoce to nasza produkcja plasuje się na miejscu czwartym, a warzywa dają nam wśród unijnych producentów miejsce szóste – poinformował minister.

Sawicki podkreślił, że dla polskich warzyw i owoców otwarte są praktycznie wszystkie światowe rynki, co daje gwarancję dobrze zainwestowanych środków w ramach tej branży.

O tym, że polskie owoce i warzywa są zdrowe i bezpieczne świadczy duże zainteresowanie importerów z wielu państw Europy i świata. To właśnie duża liczba importerów potwierdza jakość naszych produktów rolno-spożywczych – powiedział szef resortu rolnictwa.

I dodał, że jest to dobry sygnał dla rolników, że w ten sektor warto inwestować i wytwarzać produkty.
W Polsce produkcją warzyw i owoców zajmuje się około 160 tys. wysokotowarowych gospodarstw.

Obecny na konferencji szef Instytutu Ogrodnictwa prof. Franciszek Adamicki poinformował, że w Instytucie wyhodowano ponad 200 odmian owoców, warzyw i roślin ozdobnych.

\"\"

Profesor zaprezentował także wyniki pracy Instytutu. Na uwagę zasługują osiągnięcia w zakresie opracowania i wdrożenia do produkcji nowatorskiego opryskiwacza tunelowego, nawigowanego opryskiwacza do środowiskowo bezpiecznej ochrony sadów oraz serii kombajnów do zbioru owoców miękkich, w tym pierwszego na świecie kombajnu do zbioru wiśni i śliwek, pracującego w ruchu ciągłym.

Warto podkreślić również to, że Zakład Badania Bezpieczeństwa Żywności, jako jedno z trzech laboratoriów w Polsce posiada akredytację na wydawanie certyfikatów owoców i warzyw eksportowanych na rynek Federacji Rosji.

Instytut powstał 1 stycznia 2011 roku w wyniku połączenia Instytutu Sadownictwa i Kwiaciarstwa im. prof. Sz. A. Pieniążka oraz Instytutu Warzywnictwa im. prof. Emila Chroboczka.

Redakcja AgroNews, fot. MRiRW

Poprzedni artykuł
Następny artykuł

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics