BIOASEKURACJA – apel o szczególną uwagę i ostrożność z powodu nowych ognisk grypy ptaków

W ostatnim czasie, po blisko półrocznej przerwie, na terenie Wielkopolski pojawiło się kilka nowych ognisk grypy ptaków, w wyniku czego do utylizacji trafi ponad 110 000 sztuk drobiu (gęsi, kaczki i indyki). Niestety warunki atmosferyczne i migracja ptaków powodują, że poziom zagrożenia kolejnymi ogniskami jest bardzo wysoki.

BIOASEKURACJA – apel o szczególną uwagę i ostrożność z powodu nowych ognisk grypy ptaków
BIOASEKURACJA – apel o szczególną uwagę i ostrożność z powodu nowych ognisk grypy ptaków

Apelujemy o zachowanie szczególnej ostrożności, obecna sytuacja wymaga szczególnej uwagi i wzmożonej ostrożności hodowców w celu minimalizacji ryzyka przeniesienia wirusa na teren gospodarstw!

Hodowcy drobiu mają obowiązek ściśle przestrzegać zasad bioasekuracji, oto one:

  • Nie poić drobiu oraz ptaków utrzymywanych przez człowieka wodą ze zbiorników, do których mają dostęp ptaki dzikie.
  • Uniemożliwić dostęp drobiu do zbiorników wodnych, do których mają dostęp dzikie ptaki.
  • Nie wozić na teren gospodarstwa, w którym jest utrzymywany drób, zwłok dzikich ptaków lub tusz ptaków łownych.
  • Utrzymywać drób w sposób ograniczający jego kontakt z dzikimi ptakami.
  • Przechowywać i odpowiednio zabezpieczyć pasze tak, aby nie miały do niej dostępu dzikie ptaki.
  • Wyłożyć maty dezynfekcyjne przed wejściami i wyjściami z budynków inwentarskich, w których jest utrzymywany drób, w liczbie zapewniającej zabezpieczenie wejść i wyjść z tych budynków – w przypadku ferm, w których drób jest utrzymywany w systemie bez wybiegowym.
  • Zgłaszać do powiatowego lekarza weterynarii miejsca, w których utrzymywany jest drób lub inne ptaki.
  • Przestrzegać zasad higieny, tj. myć i odkażać ręce oraz stosować odzież ochronną oraz obuwie ochronne przy wchodzeniu do budynków inwentarskich.
  • Czyścić i odkażać narzędzia i sprzęt używany do obsługi zwierząt.

Powyższe zasady to podstawowy sposób ochrony zwierząt przed zakażeniem.

HPAI: USA idą na rekord, w Europie też źle

Reasumując, przede wszystkim należy przestrzegać podstawowych zasad higieny, czyli często myć ręce ciepłą wodą z mydłem, dezynfekować pomieszczenia inwentarskie, przy jednoczesnym ograniczeniu do niezbędnego minimum liczby osób wchodzących do pomieszczeń inwentarskich – to proste, a jednocześnie bardzo efektywne sposoby zmniejszające ryzyko wystąpienia choroby w gospodarstwie.

Źródło: WIR, Mariola Krusińska

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Precyzyjne rolnictwo krok po kroku – od planowania do zbiorów

Współczesne rolnictwo przechodzi prawdziwą rewolucję. Coraz więcej gospodarstw decyduje się na wykorzystanie technologii, które wspierają wszystkie etapy produkcji – od planowania, przez pielęgnację upraw,...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics