Bank Gospodarki Żywnościowej w cotygodniowej analizie poinformował, że w styczniu br. przeważały spadkowe tendencje cen zbytu przetworów mleczarskich, korektę odnotowano także w przypadku cen skupu mleka. Według danych GUS, w analizowanym miesiącu za 1 hl surowca mleczarnie płaciły średnio 126,96 zł, tj. o 1,8 proc. mniej wobec grudnia 2011 r., ale nadal o ponad 10 proc. więcej wobec analogicznego okresu ubiegłego roku.
Odnotowana obniżka cen miała charakter sezonowy (w grudniu mleczarnie wypłacają rolnikom dodatkowe premie, bonusy) i była mniejsza, niż w ostatnich pięciu latach, gdy ceny zmniejszały się przeciętnie o 2,5 proc. w relacji miesięcznej. Oznacza to, że na krajowym rynku wśród przetwórców mleka w dalszym ciągu utrzymuje się silna konkurencja o surowiec.
Warto zwrócić uwagę na duże zróżnicowanie regionalne, jeżeli chodzi o dynamikę i kierunek zmian cen. Największe spadki odnotowano w województwach charakteryzujących się najwyższymi cenami skupu, tj. podlaskim (o prawie 8 proc. do 132,57 zł/hl) i warmińsko mazurskim (o prawie 4 proc. w relacji miesięcznej do 130,78 zł/hl). Ceny wzrosły natomiast w województwie podkarpackim – o prawie 2 proc. do 111,64 zł/hl i świętokrzyskim – o ponad 1 proc. do 118,65 zł/hl.
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu