14 marca, w przeddzień Międzynarodowego Dnia Konsumenta, odbyła się konferencja prasowa na temat kampanii edukacyjno-informacyjnej Federacji Polskich Banków Żywności „Nie marnuj jedzenia. Myśl ekologicznie”.
W konferencji wziął udział Marek Borowski, Prezes
Federacji Polskich Banków Żywności, Kamil Pluskwa-Dąbrowski, Prezes Federacji Konsumentów i Andrzej Maria Faliński, Dyrektor Generalny Polskiej Organizacji Handlu i Dystrybucji. Obie organizacje dołączyły się do kampanii w roli partnerów. W kampanię włączyły się również sieci handlowe zrzeszone w POHiD: Carrefour, Żabka i Tesco. Działania Federacji Polskich Banków Żywności dążące do ograniczenia marnowania żywności są objęte patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Wyrzucona żywność to zmarnowane hektolitry wody i energia zużyta do jej produkcji, transportu, przechowywania i przygotowania. 15 marca Federacja Polskich Banków Żywności zaczyna kampanię informacyjną „Nie marnuj jedzenia. Myśl ekologicznie”. Kampania potrwa do końca kwietnia, więcej informacji można znaleźć na stronie www.niemarnuje.pl.
Przeciwdziałanie marnowaniu żywności obok walki z niedożywieniem należy do podstawowych zadań Federacji Polskich Banków Żywności i zrzeszonych w niej Banków Żywności. Celem kampanii „Nie marnuj jedzenia. Myśl ekologicznie” jest rozbudzenie świadomości, jak znaczne skutki dla środowiska ma marnowanie jedzenia i jednoczesne wskazanie na codzienne sposoby przeciwdziałania marnowaniu. W ramach kampanii zaplanowano reklamy na nośnikach zewnętrznych w 15 miastach Polski, emisję spotu telewizyjnego, reklamę prasową i filmy edukacyjne.
Żyjemy coraz szybciej. Kupujemy w pośpiechu, nie planujemy zakupów ani posiłków. Potem równie szybko uznajemy jedzenie za śmieci. Jedna trzecia pełnowartościowego jedzenia trafia na śmietnik, w Polsce jest to rocznie według danych Eurostatu 9 milionów ton żywności. Kampania zwraca uwagę, że marnowanie żywności to poważny problem ekologiczny. Nawet wyrzucona kanapka przyczynia się do degradacji środowiska.
Wyrzucona kanapka z serem to aż 90 litrów zmarnowanej wody, kilogram ziemniaków to 300 litrów. Żeby wyprodukować kilogram wołowiny, potrzeba 5 – 10 tysięcy litrów wody. Jedynie z powodu zmarnowanej żywności Europejczycy doprowadzili w ubiegłym roku do niepotrzebnej emisji 170 milionów ton dwutlenku węgla, to tyle, ile emituje rocznie CO2 cała Holandia lub Wenezuela.
Ale jest i dobra wiadomość. Dzięki temu, że zjawisko zależy od naszych decyzji, każdy może ograniczyć marnowanie wody, energii i coraz cenniejszych surowców naturalnych – nie marnując jedzenia. Wszystko, co trzeba zrobić to trzymać się zasad 4P:
- PLANUJ → tygodniowe menu, zakupy
- PRZETWARZAJ → rób przetwory, wykorzystuj żywność do końca, przedłużaj termin spożycia prawidłowo przechowując produkty
- PODZIEL SIĘ → żywnością którą masz w nadmiarze z sąsiadem, przyjaciółmi, potrzebującymi
- POSEGREGUJ → oddzielaj bioodpady od innych śmieci
Więcej informacji jak można ograniczyć marnowanie żywności z korzyścią dla środowiska na: www.niemarnuje.pl i www.bankizywnosci.pl
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu