Zdaniem Andrzeja Kowalskiego, dyrektora Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, żywność na Wielkanoc może być nawet o 15-20 proc. droższa niż przed rokiem.
Jak czytamy na www.gazetaprawna.pl, wzrost cen ma kilka przyczyn.
Pierwsza jest taka, że w ubiegłym roku przed świętami wielkanocnymi ceny żywności spadły i tegoroczne ceny odnoszone są do niskiej podstawy. Kolejną przyczyną jest wzrost ceny produktów, które powszechnie zużywane są w tym okresie – przede wszystkim jajek, które w ubiegłym roku były wyjątkowo tanie ze względu na dużą podaż. Podrożało też mięso na skutek wysokich kosztów produkcji, a zwłaszcza pasz. Dodatkowo wysokie ceny zboża przełożyły się na ceny mąki, która jest droższa niż w 2011 r.
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu
Źródło: gazetaprawna.pl