Na krajowym rynku drobiu od kwietnia br. utrzymują się silne wzrostowe tendencje cen skupu – informuje w cotygodniowej analizie sektora rolnego Bank Gospodarki Żywnościowej.
Według danych Ministerstwa Rolnictwa, pod koniec lipca br. zakłady płaciły przeciętnie 4,14 zł za kilogram kurcząt brojlerów. Było to o 3% więcej niż miesiąc wcześniej i o około 10% w stosunku do analogicznego okresu ubiegłego roku. Na przestrzeni całego miesiąca cena skupu żywca drobiowego kształtowała się na poziomie o około 18% wyższym niż średnio w ciągu ostatnich pięciu lat.
Pomimo rekordowo wysokich cen, opłacalność produkcji jest stosunkowo niska. Powodem są bardzo wysokie ceny zarówno zbóż i oleistych, jak i pasz przemysłowych. Ostatnie dostępne dane Ministerstwa Rolnictwa wskazują, że w czerwcu br. koszt zakupu mieszanek paszowych typu grower/ finisher dla kurcząt był o około 24% wyższy niż przeciętnie w latach 2007-2011.
Oczekujemy, że w III kwartale kurczęta mogą jeszcze drożeć, niemniej wysokie ceny zbóż i oleistych będą˛ wywierały presję na dalszy wzrost kosztów produkcji. Nie spodziewamy się zatem istotnej poprawy opłacalności produkcji, a co za tym idzie zwiększenia podaży kurcząt w III, ale też prawdopodobnie i w IV kwartale br.
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu