Oleiste: notowania ostro w górę

Znacząco droższa niż przed rokiem jest obecnie śruta rzepakowa – informuje w cotygodniowej analizie sektora rolnego Bank Gospodarki Żywnościowej.

Według danych MRiRW, na przełomie lipca i sierpnia przeciętne ceny jej sprzedaży netto kształtowały się na poziomie 1054 zł/t i były o ponad 50% wyższe niż w analogicznym okresie 2011 roku. Istotnie niższa dynamika jest odnotowywana w przypadku oleju rzepakowego.

MRiRW podaje, że w analizowanym okresie ceny zbytu oleju rzepakowego rafinowanego wyniosły 4346 zł/t i były o 1% wyższe niż przed rokiem.

Światowe ceny olejów i tłuszczów w lipcu były wyższe niż w czerwcu. Opracowany przez FAO indeks światowych cen olejów i tłuszczów w lipcu br. osiągnął poziom 226 punktów. Oznacza to 2-procentowy wzrost w porównaniu z czerwcem (o 5 punktów). Mimo że wartość indeksu pozostaje stosunkowo wysoka, jest niższa od historycznych rekordów odnotowanych w 2008 i 2011 roku.

Jednym z głównym powodów lipcowego wzrostu indeksu były perspektywy bardzo napiętego bilansu soi. Ceny tego surowca w minionym miesiącu biły historyczne rekordy. Silniejszemu wzrostowi światowych cen olejów i tłuszczów przeciwdziałała duża dostępność oleju palmowego, słonecznikowego i rzepakowego.

Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu

 

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Wyzwania sektora rolno-spożywczego: spotkanie z przedstawicielami Krajowej Izby Gospodarczej

Minister rolnictwa i rozwoju wsi Czesław Siekierski uczestniczył w spotkaniu przedstawicieli Krajowej Izby Gospodarczej (KIG) oraz w posiedzeniu komitetu KIG, w dniu 21.11.2024, które...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics