W czerwcu 2012 r. w porównaniu z majem wyższe były ceny skupu niemal wszystkich warzyw: cebuli (o 15 – 81% stosownie do kierunku zagospodarowania), kapusty białej (o 21 -121%), marchwi (o 56%), buraków (o 8%, oprócz kierowanych na eksport, których ceny obniżyły się o 7%) – informuje Grażyna Stępka z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
W skupie na eksport o 45% podrożała kapusta pekińska. Obniżyły się natomiast ceny: pomidorów szklarniowych (o 30-40%) i pieczarek (o 3%). W handlu hurtowym droższa o 80% była marchew, o 66% cebula, o 19% kapusta biała i o 25% buraki. Ogórki spod osłon potaniały o 66%, ogórki gruntowe o 42% i pomidory spod osłon o 31%.
W czerwcu 2012 r. w relacji do czerwca ubiegłego roku, w skupie odnotowano spadek cen: kapusty białej (w zależności od przeznaczenia o 12-83%), cebuli (o 19- 70%), buraków (51-79%), a w skupie warzyw kierowanych na eksport – ogórków krótkich (o 28%). Droższe niż rok temu były pomidory spod osłon (o 65%), marchew (o 16-41%), kapusta pekińska eksportowa (o 130%) i pieczarki (o 12%).
Na rynkach hurtowych najbardziej obniżyły się średnie ceny: kapusty białej (o 79%), buraków (o 67%) i cebuli (o 49%), a w mniejszym stopniu (do 4%) marchwi i ogórków gruntowych. Wyższe natomiast były hurtowe ceny krajowych pomidorów spod osłon (o 83%), kalafiorów (o 21%) i ogórków (o 8%).
W maju 2012 r., w stosunku do kwietnia br., w handlu detalicznym odnotowano wzrost cen większości warzyw: marchwi (o 14%), selerów (o 10%), porów (o 8%) oraz kapusty białej i buraków ćwikłowych (o 3%). Na poziomie zbliżonym do ubiegłego miesiąca utrzymały się ceny cebuli. Pomidory szklarniowe potaniały o 11%, kalafiory o 4%, a pieczarki o 3%. W tym okresie ceny detaliczne przetworów warzywnych utrzymywały się na poziomie zbliżonym do cen z poprzedniego miesiąca, prócz kukurydzy konserwowej, która podrożała o 4%.
W porównaniu z majem 2011 r. odnotowano spadek cen detalicznych większości warzyw: kapusty białej (o 77%), buraków ćwikłowych i selerów (po 49%), cebuli (o 48%), marchwi i papryki (po 10%) oraz kalafiorów (o 2%). Stwierdzono natomiast wzrost cen detalicznych: pomidorów (o 20%), porów (o 13%) i pieczarek (o 9%).
Spośród przetworów warzywnych droższy był: szpinak mrożony i kukurydza konserwowa (o 5%), mrożone mieszanki warzywne (o 4%), koncentrat pomidorowy, kalafiory mrożone i groszek konserwowy (po 3%). Ceny detaliczne pozostałych monitorowanych przetworów były dość stabilne (wzrost lub spadek ceny do 2%). W kwietniu 2012 r., w stosunku do kwietnia 2011 r. średnie i duże zakłady przetwórcze obniżyły produkcję soku pomidorowego i marynat (po 37%) oraz konserw warzywnych (o 15%). Zwiększyły natomiast produkcję warzyw mrożonych (o 27%).
W kwietniu 2012 r. wyeksportowano 31,6 tys. t warzyw świeżych o wartości 17,8 mln EUR. W stosunku do kwietnia 2011 r. wolumen eksportu warzyw obniżył się o 29%, a jego wartość – o 9%. Na spadek wolumenu eksportu wpłynęła niższa sprzedaż marchwi (o 58%), kapusty (o 40%), cebuli (o 29%), ogórków (o 15%) i kalafiorów (o 3%). Dwukrotnie wzrósł eksport pomidorów. W tym okresie wyeksportowano 39,4 tys. t przetworów warzywnych o wartości 28,3 mln EUR.
Eksport przetworów wzrósł o 4%, a jego wartość o 2%. Więcej wyeksportowano marynat (o 13%), mrożonek (o 11%) i konserw (o 6%), a mniej suszy warzywnych (o 41%). Import warzyw świeżych w kwietniu 2012 r. wyniósł 42,9 tys. t, a jego wartość – 39,7 mln EUR. W relacji do kwietnia 2011 r. ilość zaimportowanych warzyw świeżych obniżyła się o 30%. a ich wartość – o 17%. Spadek wolumenu importu był spowodowany niższym o 59% zakupem cebuli, o 54% kapusty, o 46% marchwi, o 45% ogórków i o 7% pomidorów. Więcej o 6% zaimportowano papryki i o 4% czosnku. W tym samym okresie zakupiono 15,3 tys. t przetworów warzywnych o wartości 15,0 mln EUR.
W porównaniu z kwietniem 2011 r. wielkość importu przetworów warzywnych obniżyła się o 9%, a wartość o 10%. Znacznie niższy (o 46%) był zakup konserw warzywnych, a tym kukurydzy konserwowej (o 53%), a także suszy (o 19%). Zwiększył się import koncentratu pomidorowego (o 17%), mrożonek i marynat (po 13%).
Źródło: Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu