Po obserwowanych w kwietniu i maju zniżkach indeksu cen żywności FAO, który mierzy poziom cen podstawowych artykułów żywnościowych, w czerwcu bieżącego roku odnotowano jego kolejny spadek – informuje zespoł monitoringu zagranicznych rynków rolnych FAPA.
Zaistniałe zjawisko związane jest z tym, że w ubiegłym miesiącu odnotowano spadki cen wszystkich produktów żywnościowych. Najbardziej dynamiczne zniżki dotyczyły produktów oleistych (-5,62%), w mniejszym stopniu spadały ceny cukru, przetworów mlecznych oraz mięsa (odpowiednio -1,64%, -1,53% i -1,31%). Najmniejszą dynamiką spadkową cechowały się ceny zbóż (-0,27%).
Światowe zniżki cen żywności tłumaczone są dużą dostępnością produktów, niepewną sytuacją ekonomiczną i umacniającym się kursem dolara amerykańskiego. Rosnące obawy o możliwość wystąpienia niekorzystnych warunków pogodowych wpływają jednak na złagodzenie spadków. W ubiegłym miesiącu, indeks cen żywności FAO osiągnął wartość 201,4 punktów, (205 w maju 2012 r.) i był o 13,73% niższy niż w analogicznym okresie 2011 roku, kiedy to znalazł się na poziomie 233,4 punktów. Indeks cen przetworów mlecznych FAO, który w analizowanym okresie odnotował kolejny spadek, w czerwcu osiągnął poziom 173,4 punktów.
Zniżka była przede wszystkim następstwem malejących cen masła i pełnotłustego mleka w proszku, które odnotowały znaczne spadki, podczas gdy ceny proszku odtłuszczonego i kazeiny nieznacznie wzrosły. Obserwowany spadkowy trend światowych cen artykułów mleczarskich odzwierciedla znaczny wzrost produkcji, zwłaszcza w Oceanii i Ameryce Południowej, ale także w Azji i Europie.
Na uwagę zasługuje również fakt, że odnotowana w czerwcu wartość indeksu cen przetworów mlecznych FAO jest najniższa od października 2009 r. Indeks cen żywności FAO jest miarą miesięcznych zmian międzynarodowych cen koszyka towarów spożywczych. To średnia indeksów cen mięs, nabiału, zbóż, olejów i tłuszczów oraz cukru, ważona według ich udziału w eksporcie w latach 2002-2004. Indeks cen przetworów mlecznych obliczany jest na podstawie cen masła, OMP, PMP, serów oraz kazeiny.
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu
Źródło: FAMMU/FAPA