Według najnowszego raportu Europejskiego Stowarzyszenia Soków Owocowych (AIJN) średnie spożycie soków i nektarów owocowych przypadające na 1 obywatela naszego kraju pozostaje jednym z najwyższych spośród państw Europy Wschodniej – wynika z danych zespołu monitoringu zagranicznych rynków rolnych FAPA.
W roku 2011 łączne spożycie tych produktów wyniosło 723 mln litrów wobec 810 mln litrów rok wcześniej, co dało niemal 11% redukcję w konsumpcji.
Zdecydowanie chętniej Polscy spożywają 100% soki owocowe – w roku 2011 było ich 462 mln litra, pozostałe 261 mln litrów to nektary zawierające pomiędzy 25 a 99% soków owocowych.
Aż 66,7% kupowanych i spożywanych na polskim rynku soków i nektarów owocowych to produkty pakowane w kartony, 28,7% to szklane butelki, a 4,4% to soki butelkowane w plastikowe opakowania. Liderem, jeśli chodzi o polskie smaki, pozostaje sok pomarańczowy z prawie 25% udziałem w rynku, co ciekawe drugie miejsce z wynikiem 21% zajmują wszelkie soki warzywne.
Około 14,5% udziału w konsumpcji ma sok jabłkowy, 12,3% mieszanki soków oraz 10,3% sok grapefruitowy i pozostałe 17,3% wszystkie, inne smaki. Polacy w spożywaniu soków i nektarów owocowych są zdecydowanymi domatorami – 93,5% zakupionych produktów spożywana jest w domu.
Źródło: FAMMU/FAPA
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu