W pierwszej połowie roku spadła dosyć wyraźnie rentowność branży młynarskiej – informuje w cotygodniowej analizie sektora rolnego Bank Gospodarki Żywnościowej.
W stosunku do danych z poprzedniego roku jednocześnie zmniejszyły się przychody i koszty firm z sektora. Według danych Pont-Info, w grupie 98 przedsiębiorstw zajmujących się wytwarzaniem produktów przemiału zbóż i zatrudniających co najmniej 10 pracowników, w pierwszej połowie bieżącego roku przeciętna stopa zysku netto wyniosła 1,81%.
Było to znacznie mniej niż w tym samym okresie przed rokiem (3,94%) i mniej niż w całym 2011 roku (2,84%). Jest to również znacznie mniej niż w branży spożywczej ogółem, która w pierwszej połowie br. osiągnęła przeciętną stopę zysku netto na poziomie 3,66% wobec 3,72% przed rokiem. Z tego porównania wyraźnie wynika, że pogorszenie sytuacji w branży młynarskiej było znacznie głębsze niż przeciętnie w innych branżach spożywczych.
Przychody analizowanej branży po dwóch kwartałach br. wyniosły 2,96 mld zł, tj. o 4,0% mniej niż rok wcześniej. W tym samym okresie poziom kosztów ogółem wyniósł 2,90 mld zł i w relacji rocznej zmniejszył się o 1,7%. Niższe przychody i koszty wynikały prawdopodobnie przede wszystkim z niższych cen zbóż i produktów ich przemiału, gdyż wolumen produkcji w tym okresie nie spadał.
Przeciętne ceny zakupu pszenicy o parametrach konsumpcyjnych podawane przez MRiRW w pierwszej połowie br. były przeciętnie o około 10% niższe niż w tym samym okresie w 2011 roku.
Wzrosły za to o około 9% ceny żyta, ale ma ono znaczne mniejsze znaczenie w strukturze przemiału, więc jedynie nieznacznie zniwelowały one spadek cen pszenicy. Niższe były również ceny mąki pszennej, szczególnie piekarniczej – różnica w jej cenach w zależności od rodzaju wynosiła od 7 do 14%. O kilka procent wyższe były za to ceny mąki żytniej.
Jak podaje GUS produkcja mąk i kasz w przedsiębiorstwach zatrudniających co najmniej 50 pracowników wzrosła. W tej grupie firm w pierwszych sześciu miesiącach roku produkcja mąki pszennej wyniosła 732 tys. t i była o 8,4% wyższa niż w analogicznym okresie przed rokiem. Natomiast produkcja mąki żytniej wzrosła o 4,0% do 72,6 tys. t.
Redakcja AgroNews www.agronews.com.pl, fot. sxc.hu
Źródło: Bank Gospodarki Żywnościowej,