Świeże warzywa i owoce są najzdrowsze, podkreślają dietetycy współpracujący z rynkiem. Gotowane na parze lub grillowane warzywa są nie tylko zdrowe, smaczne ale i … tanie. Tak wynika z analizy cen owoców i warzyw.
Większość produktów ma ceny na poziomie roku ubiegłego . Niektóre produkty nieznacznie odbiegają, ale i tak nadal są one bardzo tanie w porównaniu z cenami mięsa czy przetworów.
Specjaliści żywienia człowieka zastanawiają się dlaczego od kilku lat daje się zauważyć tendencję spadkową spożywania owoców i warzyw. Już nie tylko dotyczy to ziemniaków – aż o 20 kilogramów mniej niż 10 lat temu, ale także mniej owoców i warzyw. Warzyw zjadamy o 15 kilogramów mniej niż w 2000 roku, a owoców ponad 8 kilogramów. Przyjmując wielkości spożycia z 2000 roku za 100 %, to ograniczyliśmy warzywa o 13%, a owoce aż o17%.
Wzrosło natomiast spożycie mięsa, głównie drobiowego i wieprzowego. Mniejsze spożycie owoców i warzyw może także wynikać z oszczędności, bowiem najłatwiej jest ograniczyć wydatki na jedzenie podczas gdy wydatki związane z opłatami stałymi takimi jak czynsz, energia elektryczna, gaz stale rosną.
Źródło: Bronisze.com.pl
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu