W październiku 2012 r. rozmiary eksportu owoców świeżych były o 69%, a przetworów owocowych o 26% wyższe niż w październiku roku poprzedniego.
O wzroście eksportu owoców świeżych zadecydowało zwiększenie sprzedaży jabłek (o 88%), a także truskawek (o 58%). W grupie przetworów owocowych najbardziej zwiększył się eksport zagęszczonego soku jabłkowego (o 50%), wiśni w puszkach (o 49%) i mrożonych owoców (o 36%).
W wyniku wzrostu przeciętnych cen eksportowych wpływy z eksportu owoców świeżych zwiększyły się bardziej niż wolumenu sprzedaży. Bardziej niż wolumen sprzedaży, wzrosły również wpływy z eksportu przetworów owocowych. Łączne wpływy z eksportu owoców i ich przetworów zwiększyły się w relacji do października 2011 r. o 41% do 160,3 mln euro. Wolumen importu owoców świeżych był wyższy o 3%. Decydujące było zwiększenie przywozu prawie wszystkich owoców z wyjątkiem owoców cytrusowych (spadek o 13%).
Czytaj dalej:Co importowano najchętniej