Amatorom nowalijek importerzy proponują młode ziemniaki z Cypru. Są one otaczane czerwoną glinką co ma zapobiegać ich wysychaniu. Cena hurtowa to 3,70 zł za kilogram w opakowaniach po 20 kilogramów. Są już także szklarniowe ogórki polskiej produkcji. Wprawdzie cena jest wyższa niż ogórków importowanych, bo 11-13 zł za kilogram, przy cenie importowanych 7,70 zł za kg, ale krajowe doskonale się sprzedają.
Rekordy cenowe biją polskie pomidory malinowe, które w ofercie hurtowej sprzedawane są w cenie od 26 do 33 zł za kilogram, ale mimo tej ceny znajdują nabywców, bowiem jak mówią kupcy …”są pyszne, a aromat i smak powodują, że konsumenci chętnie sięgają po produkt polski”… Dla porównania pomidory importowane sprzedawane są w cenie hurtowej około 6 zł za kilogram ( w opakowaniu 6 kg.).
Cebula na Rynku Hurtowym Bronisze jest w cenie około 80 groszy za kilogram. Na pory pochodzące z przechowalni notowane są wyższe ceny, ale porównywalne do ceny importowanych z Flandrii warzyw. Cena kilograma waha się od 4 zł do 4,80 zł. Ceny pozostałych warzyw korzeniowych bez zmian. Zdrożała kapusta włoska, która pochodzi z przechowalni, cena od 0,95 do 1,30 zł za kilogram. Kapusta biała znacznie tańsza od 0,40 do 0,58 zł za kilogram.
Czytaj: Dlaczego nie jemy owoców i warzyw
Czytaj: Sprawdź aktualne ceny warzyw
Czytaj: Tendencje na rynku owoców
Jabłka w ofercie hurtowej od 1,33 do 1,60 zł za kilogram, dla większości odmian. Rośnie eksport polskich jabłek. Teraz większość odmian w ofercie eksportowej sprzedawana jest w cenie od 1,20 zł za kilogram. Na eksport trafiają także polskie gruszki. Za owoce o średnicy 5,5 cm sadownicy otrzymują powyżej 3 zł za kilogram.
Źródło: Bronisze
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu