Wchodzimy stopniowo w okres optymalnych terminów siewu zbóż jarych – informuje w cotygodniowej analizie sektora rolnego Bank Gospodarki Żywnościowej.
Bieżące tendencje cenowe sugerują, że w strukturze zasiewów zbóż jarych zwiększyć się może udział pszenicy. Według Instytutu Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa druga połowa marca to optymalny okres siewu jęczmienia i owsa na niektórych obszarach na południu i zachodzie naszego kraju.
Rozpoczynać powoli będzie się również optymalny termin siewu pszenicy jarej. Jeśli tylko pozwolą na to warunki pogodowe i polowe, w najbliższych dniach najpierw na południu kraju, a potem stopniowo coraz dalej na północ i wschód ruszą pełną parą siewy zbóż jarych. Część rolników już dawno podjęła decyzję o tym, jaki gatunek zboża zasieją na wiosnę.
Taka decyzja może wynikać np. z zaplanowanego płodozmianu. Jednak część prawdopodobnie teraz lub niedawno podejmowała taką decyzję, kierując się warunkami agrotechnicznymi i meteorologicznymi, ale również warunkami rynkowymi. Te z kolei w bieżącym roku faworyzują pszenicę, która w stosunku do innych gatunków zbóż jest obecnie bardzo droga. W okresie od drugiego tygodnia lutego do pierwszego tygodnia marca (11.02-10.03) wg danych Ministerstwa Rolnictwa pszenica paszowa była przeciętnie o 11% (102 zł/t) droższa od kukurydzy. To wyjątkowo korzystna sytuacja dla pszenicy.
Czytaj: Zbierzemy więcej zbóż niż przed rokiem
Czytaj: Skup zbóż bije rekordy!
Zazwyczaj jest ona bowiem nieco tańsza niż kukurydza – w latach 2005-12 przeciętnie prawie o 4%. Wprawdzie w porównywalnym okresie w ubiegłym roku pszenica była droższa niż kukurydza, ale zaledwie o 2% (15 zł/t). Podobnie wygląda porównanie z innymi gatunkami zbóż. W analizowanym okresie pszenica paszowa była np. przeciętnie o 18% (155 zł/t) droższa niż jęczmień paszowy.
Sytuacja rynkowa wskazuje na możliwy większy udział pszenicy w strukturze zasiewów zbóż jarych, choć oczywiście nie wiadomo czy pozwolą na to warunki. Jeśli w najbliższym miesiącu okażą się one niekorzystne, znów, podobnie jak w ubiegłym roku, duża może być powierzchnia obsiana kukurydzą.
Źródło: Bank Gospodarki Żywnościowej,
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu