Ceny skupu warzyw szklarniowych na rynku krajowym
W kwietniu 2013 r., w skupie prowadzonym przez spółdzielnie ogrodnicze, ceny pomidorów szklarniowych ukształtowały się na poziomie średnio 7,00 zł/kg i były o 17,4% niższe niż przed rokiem – informuje w cotygodniowej analizie sektora rolnego Bank Gospodarki Żywnościowej.
Spadły również ceny ogórków spod osłon, zgodnie z danymi monitoringu cen Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, o 23% r/r do poziomu 3,90 zł/kg. Podobna tendencja, w przypadku ogórków szklarniowych obserwowana była na rynkach hurtowych – ceny ogórków krótkich spadły w relacji r/r o 0,50-1,20 zł/kg, na co mogła mieć wpływ podaż tańszych niż przed rokiem ogórków z importu.
Czytaj dalej:
Przyroda nadgania opóźnienia
Eksporterzy owoców i warzyw powinni o tym wiedzieć
Początek maja przyniósł jednak wzrosty cen. W krajowym skupie w dniach 6-7 maja br. ceny ogórków kształtowały się już na poziomie wyższym (4,80 zł/kg), a pomidorów, zbliżonym do roku poprzedniego (6,40 zł/kg).
Źródło: Bank Gospodarki Żywnościowej,
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu