Widać znaczne odbicie się cen na rynku indorów. Według danych MRiRW ceny żywca w monitorowanych zakładach od ostatniego tygodnia maja (20-26.05) do pierwszego tygodnia sierpnia (29.07-4.08) wzrosły o 0,49 zł/kg do poziomu 6,20 zł/kg.
Oznacza to 8,5-procentowy wzrost cen w okresie 11 tygodni. Równocześnie jest to 15-procentowy wzrost w skali roku. Warto podkreślić, że obserwowane znaczne podwyżki cen są dosyć nietypowe dla tego okresu roku. Przypomnijmy, że w ostatnich sześciu latach ceny w omawianym okresie wykazywały zwykle tendencje spadkowe, średnio o 0,10 zł/kg.
Z danych GUS dotyczących wylęgów wynika, że tak duże wzrosty cen są spowodowane m.in. mniejszą ilością żywca na rynku. Należy przy tym wspomnieć, że długość tuczu dla indorów trwa ok. 5 miesięcy, zatem żywiec obecnie dostępny na rynku pochodzi z marcowych wylęgów. Oznacza to, że obserwowane od lutego br. spadki w liczbie wylęgów w kraju wpłynęły na obecne wzrosty cen. Dane za marzec br. wskazują na 18-procentowy spadek w liczbie wylęgów w skali roku do poziomu 2,47 mln sztuk.
Czytaj także:
Polski drób bije rekordy!
Rośnie konsumpcja. Gospodarka powoli wychodzi z dołka
Silne tendencje wzrostowe na rynku trzody chlewnej!
Od tego momentu, z wyjątkiem kwietnia, obserwuje się mniejszą liczbę wstawień , odpowiednio 11 i 30% mniej w czerwcu i lipcu w skali roku. Są one spowodowane zarówno mniejszymi wylęgami w kraju jak i znacznym spadkiem wolumenem importu. Dla przykładu najnowsze dane dot. lipca wskazują na 1,63 mln sztuk wylęgów, co oznacza 14-procentowy spadek w relacji rocznej.
Analizując również dane dot. handlu widzimy, że import piskląt indyczych w analizowanym okresie zmniejszył się o prawie połowę do poziomu 824 tys. sztuk. Można zatem oczekiwać, że te czynniki podażowe w przełomu czerwca, lipca mogą wywierać presję na dalszy wzrost cen w kolejnych miesiącach.
Źródło: Bank Gospodarki Żywnościowej
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu