Koniec sierpnia przyniósł silną przecenę notowań cukru. W Londynie cukier biały potaniał do 483,7 USD/t, a w Nowym Jorku cukier surowy do 359,8 USD/t- wynika z danych zespołu monitoringu zagranicznych rynków rolnych FAPA.
W ciągu ostatniego tygodnia notowania spadły odpowiednio o 4 i 5%, w ujęciu miesięcznym były zaś o odpowiednio 1 i 2% wyższe, a w relacji rocznej były niższe o odpowiednio 18 i 12%.
Czytaj także:
Kolejny polski produkt zatrzymany przez Rosję
Rekordowe ceny wieprzowiny w Unii
Jedzmy ziemniaki – na zdrowie!
Po fali podwyżek spowodowanych głównie informacjami o deszczach i mrozie w Brazylii na rynek powróciły spadki. Bezpośrednią przyczyną ostatnich spadków jest dalsze osłabienie się reala brazylijskiego, co zachęca do intensyfikacji wywozu cukru i prowadzi do wysokiej podaży brazylijskiego cukru.
Real jest obecnie najsłabszy wobec dolara od czterech i pół roku. Na spadki wpływ miała też sytuacja techniczna rynku.
Źródło: FAMMU/FAPA
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu