Kryzys drobiarstwu nie straszny

Branża drobiarska jest jednym z najszybciej rozwijających się segmentów polskiego sektora rolno-spożywczego ze średnim rocznym wzrostem wynoszącym 7 proc. w ostatnich sześciu latach.
 

 

\"\"

 

– Branża dowiodła, że może rosnąć nawet w trudnych latach. Jest jednocześnie bardzo konkurencyjna cenowo, co sprawia, że udział Polski w rynku unijnym systematycznie rośnie. Co więcej, dzięki takiemu dynamicznemu rozwojowi Polska, według wstępnych danych FAO, wyłoniła się jako pierwszy, bądź zaraz po Wielkiej Brytanii, drugi producent broilerów w UE. Uplasowanie się na tak wysokiej pozycji umożliwił systematyczny wzrost konsumpcji mięsa drobiowego w kraju, jak również prężnie rozwijający się eksport, który w br. stanowi ok. 37 proc. wielkości produkcji – wskazuje Michał Koleśnikow.

Dodaje, że polska branża drobiarska ma przed sobą zdecydowanie dobre perspektywy, co jest głównie związane z rosnącym popytem na mięso drobiowe na rynkach rozwijających się i stale wzrastającą konsumpcją mięsa drobiowego w UE.

– Czynniki te wywierają stałą presję na wzrost cen, co przekłada się na rekordowo wysoki poziom cen żywca broilerów na rynku. Warto nadmienić, że mięso drobiowe jest obecnie najtańszym źródłem białka zwierzęcego, co dodatkowo zyskuje na znaczeniu w okresie spowolnienia gospodarczego. Ponadto, oprócz przewagi cenowej gatunek ten wyróżnia się również na rynku wartościami odżywczymi i kulinarnymi – akcentuje.

Analizując sytuację na rynku drobiu, oprócz silnych bodźców po stronie popytu, należy również zwrócić uwagę na ważny element po stronie kosztów, mianowicie ceny pasz.

– W ostatnich latach były one bardzo zmienne i wysokie, co stanowi zagrożenie dla branży. Niemniej sektor jest w stosunkowo dobrej pozycji, aby sprostać temu wyzwaniu. Dzieje się tak dlatego, że mięso drobiowe jest tanie, poza tym jego produkcja jest bardzo efektywnym sposobem przekształcania paszy w mięso, a ponadto cykl produkcyjny jest krótki i poziom produkcji szybko dostosowuje się do zmian po stronie popytu – mówi specjalista BGŻ.

Czytaj także:
Afera z mięsem pogrąża polski eksport!
Mięsna wojna z Rosją
Kolejny polski produkt zatrzymany przez Rosję

– Polscy producenci dodatkowo korzystają ze swojej przewagi cenowej, która jest obecnie dodatkowo wsparta wysokim kursem złotego wobec euro – zauważa.

Pozytywnym czynnikiem dla branży jest również malejąca produkcja i wysokie ceny mięsa wieprzowego w  Polsce.

– Generalnie dobre perspektywy mogą się zmienić w przypadku ewentualnego pogorszenia sytuacji gospodarczej w Polsce i pozostałych krajach UE, jak również silnego umocnienia złotego lub znacznego wzrostu cen pasz – zastrzega Koleśnikow.

– Analizując perspektywy dla sektora w  kolejnej dekadzie, widzimy, że na rynku dominują czynniki popytowe, które dobrze rokują dla branży. Według prognoz Komisji Europejskiej konsumpcja drobiu w UE ma do końca dekady rosnąć przeciętnie o 0,9 proc. rocznie. Prawdopodobnie zwiększała się będzie również krajowa konsumpcja, która według danych IERiGŻ jest już na wyższym poziomie niż w  UE i w br. osiągnęła poziom ok. 27,5 kg na osobę rocznie – dodaje.

Źródło: Krajowa Rada Drobiarstwa,
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu
 

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Video thumbnail
Informator Agronomiczny: Wszystko o nawożeniu wiosennym
22:34
Video thumbnail
Jak poprawić tolerancję roślin na stres oksydacyjny?
05:03
Video thumbnail
Działania prewencyjne Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w 2020 roku
05:28
Video thumbnail
Wyzwania na rynku mięsa
01:14:08
Video thumbnail
Owoce, hit eksportowy?
01:26:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #5
59:34
Video thumbnail
Rolnictwo zrównoważone wpływa na ekonomikę gospodarstw
07:03
Video thumbnail
Nowości w odmianach kukurydzy od Syngenta
05:22
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #4
01:00:26
Video thumbnail
Zbiór kukurydzy na kiszonkę 2020
04:11
Video thumbnail
Uroczyste wręczenie "Znaku Bezpieczeństwa KRUS"
04:59
Video thumbnail
Wirtualne Dni Kukurydzy PROCAM
56:30
Video thumbnail
Podsumowanie Konkursu dla dzieci: Dobrze się czuję, gdy o bezpieczeństwie rymuję!
03:14
Video thumbnail
Wirtualne Dni Warzyw PROCAM
01:00:03
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #3
01:02:05
Video thumbnail
Rekordowe plony pszenicy ozimej - Rekord Polski 2020
07:29
Video thumbnail
Ślimaki w uprawie rzepaku - wrześniowy PROCAM Alert Extra
01:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #2
44:53
Video thumbnail
Żniwa już za Wami? Pamiętajcie by dobrze zagospodarować słomę
05:00
Video thumbnail
PROCAM Cup - treningi 2020
02:12
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #1
50:56
Video thumbnail
dr Aleksandra Hadzik, prezes KRUS apeluje o zachowanie bezpieczeństwa podczas żniw!
01:22
Video thumbnail
Jak rolnik powinien zabezpieczyć gospodarstwo by spać spokojnie?
03:23
Video thumbnail
Doglebowa czy nalistna? Ochrona herbicydowa rzepaku ozimego
14:54
Video thumbnail
KRUS zainaugurowała Strategię „Wizja Zero” w sektorze rolniczym w Polsce w 2020 r.
08:01
Video thumbnail
Ziemniaki pod najlepszą ochroną w PROCAM Alert
08:56
Video thumbnail
Ruszyła druga edycja konkursu filmowego dla młodzieży "Moja Wizja Zero"
02:04
Video thumbnail
Prof. Andrzej Kowalski przewodniczącym Kapituły Konkursu - Plebiscytu AgroWybór 2020
01:40
Video thumbnail
Zielony ład - szansa czy wyzwanie dla polskiego rolnictwa?
04:24
11,173FaniLubię
4,567ObserwującyObserwuj
3,517ObserwującyObserwuj
5,430SubskrybującySubskrybuj

#HodowcyRazem: Produkty zwierzęce niezbędnym składnikiem diety

Rzekoma szkodliwość produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym mięsa, jest jednym z najczęściej pojawiających się argumentów organizacji pseudoekologicznych. Mięso oskarża się o to, że nie...

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE