Polski eksport żywności w 2013 roku osiągnie rekordowy poziom 18,5 mld euro, prognozuje szef Polskiej Federacji Producentów Żywności (PFPŻ UE) Andrzej Ganter.
Polska najwięcej eksportuje mleka i wyrobów cukierniczych, owoców i wieprzowiny, twierdzi A.Ganter.
Czytaj także:
Ceny wieprzowiny nadal w górę!
Ceny skupu jabłek w górę!
Niski poziom cen bydła. Zobacz!
Według szefa PFPŻ UE najważniejsze rynki dla Polski to kraje Unii Europejskiej: Niemcy, Czechy i Słowacja. Obiecujące także są rynki w Rosji i Azji. Według obliczeń A.Gantera import żywności w bieżącym roku nie powinien się mocno różnić od poziomu z ubiegłego roku – 13,5 mld euro.
Szef federacji dodał także, że Polska chce utrzymać korzystny stosunek jakości i ceny, aby polska żywność stała się konkurencyjna na zagranicznych rynkach.
Rosja w bieżącym roku zwiększyła produkcję mięsa, zmniejszyła zaś produkcję mleka i jajek.
Źródło: Agrowill group
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu