Propozycja, aby pozwolić urzędowemu weterynarzowi w rzeźni na decyzję, że wieprzowina jest zdatna do spożycia po prostej kontroli wizualnej, bez systematycznej kontroli dotykowej oraz nacięć, została przyjęta, po odrzuceniu przez posłów veta zgłoszonego przez parlamentarną komisję ds. bezpieczeństwa żywności, podczas głosowania w środę.
Czytaj także:
Ubój z konieczności – praktyczne wskazówki
Postęp hodowlany trzody chlewnej
Pogłowie trzody chlewnej nadal w dół!
Zgodnie z przyjętą propozycją, weterynarz stosowałby inne środki kontroli mięsa, takie jak kontrola dotykowa czy nacięcia, w przypadku, gdy informacje o pochodzeniu mięsa, poprzednie inspekcje lub wygląd mięsa budziłyby jego zastrzeżenia, dotyczące zagrożeń sanitarnych, zdrowia lub dobrostanu zwierzęcia.
Posłowie z komisji ds. bezpieczeństwa żywności, których rekomendację Parlament odrzucił 368 głosami, do 268, przy 13 wstrzymujących się, podkreślili, po raz kolejny rolę, jaką odgrywają weterynarze urzędowi.
Źródło: Krajowa Rada Izb Rolniczych,
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu