W ostatnim okresie ceny żywca drobiowego znacznie spadły, ale produkcja kurczaków jest nadal opłacalna – uważa wiceprezes Krajowej Rady Drobiarstwa, Maciej Przyborski. Obecnie kilogram brojlera kosztuje 3,5 zł – w połowie lipca było to 4,2 zł.
Ceny drobiu w ostatnich tygodniach znacznie spadły, kurczaki są nie tylko tańsze niż kilka tygodni temu, ale tańsze niż w listopadzie ubiegłego roku, gdy kosztowały ponad 3,8 zł za kilogram – zaznaczył wiceprezes KRD. Dodał, że mimo to opłacalność produkcji jest większa niż przed rokiem z powodu tańszych pasz, a na tę opłacalność ma także korzystny wpływ dosyć wysoka temperatura, jak na tę porę roku.
W ocenie ekspertów Banku Gospodarki Żywnościowej, spadek cen kurczaków prawdopodobnie spowodowany jest wzrostem produkcji.
Czytaj także:
Jedzmy gęsi – na zdrowie!
Dobre prognozy na rynku żywca. Sprawdź!
Dobra passa dla drobiarzy
Według Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w okresie dziewięciu miesięcy 2013 r., produkcja przemysłowa mięsa drobiowego (w kg) zwiększyła się o ponad 13 proc., w porównaniu z analogicznym okresem 2012 r.
W pierwszych ośmiu miesiącach tego roku za granicę sprzedano o 11,5 proc. więcej mięsa drobiowego niż przed rokiem. W sierpniu br. do sprzedaży zagranicznej trafiło 27 proc. przemysłowej produkcji mięsa drobiowego w naszym kraju.
W tym roku statystyczny mieszkaniec naszego kraju zje 27 kg drobiu, o 3 proc. więcej niż w 2012 roku. Spożycie drobiu w Polsce jest już wyższe od średniej unijnej (o ok. 4,5 kg na osobę).
Źródło: Krajowa Rada Drobiarstwa,
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu