W listopadzie odnotowano najniższe od dwóch lat ceny skupu kurcząt (typ brojler) – 3,47 złotych za 1 kg. Było to o 0,70 złotych mniej od najwyższej w tym roku ceny z lipca 2013 roku. Również ceny sprzedaży kurcząt (typ brojler) osiągnęły poziom najniższy od dwóch lat, kształtujący się na poziomie – 5,07 złotych za 1 kg.
W Unii Europejskiej średnie ceny sprzedaży mięsa z kurczaka (tuszka kurczaka 65%) wyniosły na dzień 11.11.2013 roku – 194,69 euro za 100 kg, najwyższe ceny odnotowano na poziomie 271,33 euro (Finlandia) i 266,00 euro (Niemcy), najniższe ceny wyniosły 118,9 (Polska) oraz 146,67 (Łotwa).
Czytaj także:
Biopaliwa z roślin uprawnych stają się obciążeniem?!
Polska gospodarka spodziewa się dobrych czasów?!
Czy polska żywność cieszy się popularnością i zainteresowaniem konsumentów?
Porównując średnie miesięczne ceny sprzedaży mięsa z kurczaka w latach 2011-2013 w Polsce i Unii Europejskiej widać utrzymującą się około 30-35 % wyższą cenę w Unii Europejskiej.
Źródło: Krajowa Rada Drobiarstwa,
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu