Zdaniem szwajcarskich naukowców do rosnącej liczby wykrywanych alergii i astmy może przyczynić się zła dieta. Przede wszystkim problem dotyczy błonnika, a w zasadzie zbyt małej jego ilości spożywanej między innymi pod postacią owoców i warzyw – podaje Zespół Minitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych.
Zespół szwajcarskich naukowców przeprowadził badania, które pokazały związek między spożyciem błonnika, a częstotliwością występowania alergii i astmy. W tym celu przeprowadzono testy na myszach, przy czym niektóre z nich poddano specjalnej diecie z dużą ilością błonnika a inne diecie o jej małej zawartości.
Czytaj także:
Rusza nowa kampania promująca polskie produkty!
Program „Odżywiaj się zdrowo i czuj się dobrze" będzie promował rolnictwo!
Polska liderem w produkcji malin!
Zwierzęta z pierwszej grupy wykazały znacznie mniej objawów alergicznych niż te z drugiej grupy gdzie dużo częściej występowały reakcje alergiczne.
Tym samym opracowanie badaczy z Uniwersytetu w Aberdeen, pokazuje, że wzrost chorób alergicznych i astmy można wytłumaczyć nie tylko zanieczyszczeniem powietrza, paleniem papierosów, czy samą w końcu genetyką. Zdaniem naukowców przede wszystkim warto zmienić nasze nawyki żywieniowe.
Źródło: FAMMU/FAPA,
Redakcja AgroNews, fot:sxc.hu