Według prognoz Komisji Europejskiej produkcja drobiu w 2014 roku zwiększy się o 0,8% z 12,96 mln ton do 13,04 mln ton. Będzie to najmniejszy wzrost produkcji w ostatnich trzech latach, gdzie w 2011 roku odnotowano +1,6% (2011/2010), w 2012 roku +2,1% (2012/2011) oraz w 2013 roku +1,7% (2013/2012).
Unijna produkcja brutto w 2013 roku wyniosła 12,86 mln ton, a największy wzrost w stosunku do 2012 roku odnotowano w Polsce +8% oraz w Niemczech +2%.
Spożycie mięsa drobiowego w 2013 roku w UE ukształtowało się na poziomie 12,34 mln ton, co daje 21,4 kg na jednego mieszkańca, tj. o 0,3 kg więcej niż w 2012 roku. Z szacunków wynika, że w 2014 i 2015 roku konsumpcja na jednego mieszkańca wyniesie odpowiednio: 21,5 kg oraz 21,6 kg.
Czytaj także:
Na polskim rynku drobiu widoczna stabilizacja?
O ile zwiększa się wolumen eksportu drobiu?!
Złote jaja polskiego eksportu
W 2013 roku do krajów trzecich wyeksportowano 1,3 mln ton mięsa drobiu, a dodatnie saldo handlu wyniosło 500 tys. ton. Prawie ¼ eksportu przypadła Arabii Saudyjskiej i RPA (24% wobec 21% w 2012 roku). Spadek eksportu zaobserwowano w przypadku: Rosji o 18%, Ukrainy o 28% oraz Białorusi o 38%. Analitycy podejrzewają, że z powodu rosnącej konkurencji brazylijskiego drobiu i spadku udziału Rosji w eksporcie, w 2014 roku nastąpi spadek eksportu o około 0,5%.
Import mięsa drobiowego do Unii Europejskiej w 2013 roku obniżył się do poziomu 788 tys. ton (-6,3%). Zmniejszył się import z Brazylii o 12%, co częściowo zrekompensowano importem tajskiego drobiu (+15%). Ze względu na spadek konsumpcji mięsa drobiowego prognozuje się spadek importu w 2014 roku o 0,4%.
Źródło: Krajowa Rada Drobiarstwa,
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu