Dieta bogata w różnego rodzaje owoce i warzyw zdecydowanie może przyczynić się do redukcji ryzyka udaru. Do takiego wniosku po przeprowadzeniu szeregu wieloletnich badań doszli naukowcy z ponad 20 uczelni, w tym ze Stanów Zjednoczonych, Europy oraz Azji – poade zespół monitoringu zagranicznych rynków rolnych.
Badania prowadzono przez okres 19 lat, a udział w nich wzięło w sumie 760629 osób – kobiet i mężczyzn. Wyniki pokazały, iż spożycie przynajmniej 200 gram owoców codziennie zmniejszyło ryzyko wystąpienia udaru o 32%, a porcji minimum 200 gram warzyw dziennie o 11%.
Czytaj także:
Polskie produkty z wizytą w Chinach!
Ukraina chce współpracy w sprawie wieprzowiny!
Sawicki chce podbić azjatycki rynek wieprzowiny
Powszechnie wiadomo, iż spożycie owoców i warzyw wpływa korzystnie nie tylko na zmniejszenia ryzyka udaru, ale również zmniejsza ciśnienie krwi, poprawia funkcjonalność krążenia, reguluje masę ciała oraz korzystnie wpływa na jej redukcję oraz zmniejsza cholesterol.
Zdaniem naukowców nawet nie 400 a 600 gram owocowo-warzywnych co dzień to prawdziwy klucz do zdrowotnego sukcesu, a wprowadzenie zalecanej 600 gramowej codziennej porcji do naszego jadłospisu – w postaci czterech lub pięciu porcji prawdopodobnie zredukowałoby wszelkiego rodzaju schorzenia, a w tym szczególnie udaru niedokrwiennego wśród globalnej populacji nawet o 19%.
Źródło: FAMMU/FAPA,
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu