Rosnące ceny przetworów mlecznych oraz wzmożony popyt na artykuły mleczarskie w skali światowej, praktycznie w całym 2013 roku, przyczyniły się do zwyżkowej tendencji przeciętnych cen skupu mleka oferowanych przez największe unijne firmy mleczarskie- podaje zespół monitoringu zagranicznych rynków rolnych.
Obecnie zmniejszony popyt z Chin i Rosji (głownie na mleko w proszku) przekładają się na spadki światowych cen przetworów mlecznych, co znajduje swoje odzwierciedlenie również w niższych cenach skupu mleka. Dodatkowo dynamikę spadku napędza sezonowa zwyżka produkcji w Europie w związku z nadejściem wiosny i korzystnych warunków pogodowych.
Na podstawie wyników analizy cen zgłoszonych przez 17 największych mleczarskich przedsiębiorstw unijnych, obliczono, że średnia cena skupu mleka w UE wynosiła w trzecim miesiącu bieżącego roku 39,98 EUR/100 kg. Marcowe ceny skupu utrzymywały się na poziomie o 16,2% wyższym niż w analogicznym okresie 2013 roku, ale były o 2% niższe niż w lutym 2014 r.
W trzecim miesiącu 2014 roku odnotowano jednak 1,6% zwyżkę (w skali miesięcznej) stawki płaconej rolnikom za mleko przez Fonterrę w Nowej Zelandii i osiągając poziom 41,04 EUR/100 kg była ona o 1,06 EUR/100 kg wyższa od przeciętnej ceny skupu oferowanej przez przedsiębiorstwa z UE. Znacznie mniej za mleko otrzymywali producenci z Polski, gdzie ceny skupu osiągając pułap ok. 35,16 EUR/100 kg odnotowały spadek w skali miesięcznej o 1,2% (-0,8% w ujęciu PLN do 147,58 PLN). Wciąż są to jednak stawki bardzo wysokie i były one o 17,1% wyższe niż w analogicznym okresie 2013 r.
Na rynku Unii Europejskiej w trzecim miesiącu bieżącego roku najdrożej za mleko płacili Czesi. Jest to jedyna mleczarnia spośród analizowanej siedemnastki, gdzie w marcu podniesiono stawki i rolnicy sprzedający mleko do Emmi A. G. otrzymywali za surowiec 50,25 EUR/100 kg (o 0,4% więcej niż przed miesiącem). Na drugim miejscu pod tym względem znalazła się włoska mleczarnia Granarolo, gdzie za 100 kg surowca płacono 45,57 EUR. Wysokie ceny tradycyjnie utrzymywały się także w fińskiej Hameenlinnan Osuusmeijeri (42,45 EUR/100 kg).
Autorem największej zniżki ceny skupu spośrod obserwowanych przedsiębiorstw jest francuski Lactalis. Zaobserwowano tam 7% spadek ceny skupu w ciągu miesiąca z 41,4 EUR/100 kg w lutym do 38,52 EUR/100 kg w marcu. Nieco mniej dynamiczne zniżki w skali miesięcznej odnotowano w pozostałych francuskich mleczarniach Bongrain CLE, Danone i Sodiaal (odpowiednio: -6,2% do 39,81 EUR/100 kg, -2,2% do 40,01 EUR/100 kg i -0,2% do 36,79).
Czytaj także:
Polskie mleko pojedzie do Chin!
Zbliża się niekorzystny czas dla branży mleczarskiej
Mimo embarga handel polską żywnością rośnie!
Spośród wszystkich unijnych przedsiębiorstwach sektora mleczarskiego objętych badaniem sześć mleczarni pozostawiło w marcu ceny skupu mleka na identycznym poziomie jak w lutym: belgijski Belgomilk (41,08 EUR/100 kg), niemiecki Nordmilch (39,05 EUR/100 kg), duńska Arla Foods (40,99 EUR/100 kg), irlandzka Glanbia i Kerry (odpowiednio 38,94 i 38,77 EUR/100 kg EUR/100 kg) oraz wspomniane już włoskie Granarolo (45,57 EUR/100 kg).
Ceny skupu mleka we wszystkich analizowanych mleczarniach były w marcu na poziomie znacznie wyższym niż w analogicznym okresie 2013 roku. W tej perspektywie ceny najbardziej podwyższyła holenderska przetwórnia Friesland Campina (+32,5% do 41,33 EUR/100 kg), duńska Arla Foods (+22%) oraz brytyjski First Milk (+20,9% do 37,88 EUR/100 kg). Marzec 2014 roku to takŜe spadek cen skupu mleka w USA.
Po dynamicznych zwyżkach cen w styczniu i lutym do poziomu 41,93 EUR/100 kg trzeci miesiąc 2014 roku przyniósł 1,3% zniżkę. Amerykańscy rolnicy uzyskiwali w marcu średnio w przeliczeniu 41,39 EUR/100 kg, tym samym przeciętna cena skupu oferowana przez przedsiębiorstwa mleczarskie ze Stanów Zjednoczonych Ameryki Północnej była o 3,5% wyższa niż średnia cena skupu w unijnych przetwórniach.
Źródło: FAMMU/FAPA,
Redakcja AgroNews, fot: sxc.hu