Jak podaje Komisja Europejska (KE) w kwietniu 2014 r. największą dynamikę spadku cen w krajach UE w horyzoncie rocznym wśród najważniejszych gatunków mięsa wykazywała wieprzowina (-4,3%). Porównując poziom cen miesiąc do miesiąca okazuje się, że cena tego gatunku mięsa zwiększyła się w kwietniu 2014 r. w stosunku do marca br. o 5,1%.
W omawianym okresie średnia cena wieprzowiny w krajach Wspólnoty kształtowała się na poziomie 1635 EUR/t. Dla porównania średnia cena mięsa wieprzowiny na rynku światowym wynosiła 1891 EUR/t (2612 USD/t). W kwietniu 2014 r. średnia cena wieprzowiny na rynku światowym zwiększyła się w porównaniu ze średnią ceną sprzed roku o 50%, natomiast w stosunku do ceny sprzed miesiąca wzrosła o 12,5%.
W omawianym okresie cena wieprzowiny w Unii pozostawała na poziomie o 14% niższym od ceny tego gatunku mięsa na rynku światowym. W kwietniu 2014 r. średnia cena wołowiny na rynku Wspólnoty kształtowała się na poziomie 3712 EUR/t, tj. była o 4,2% niższa niż przed rokiem. Porównując poziom cen miesiąc do miesiąca okazuje się, że średnia cena tego gatunku mięsa w kwietniu br. była także o 1,4% niższa niż w marcu 2014 r.
W kwietniu br. średnia cena wołowiny na rynku światowym wynosiła 3056 EUR/t (4222 USD/t), tj. była o 0,9% niższa niż przed rokiem, i jednocześnie o 3,3% niższa w stosunku do ceny z marca 2014 r. W omawianym okresie różnica w cenach wołowiny w Unii i na rynku światowym wynosiła +21%.
Czytaj także:
Polska jako lider eksportu produktów rolno-spożywczych!
Sprawa uboju rytualnego powróci?
To już pewne! Kolejne przypadki ASF w Polsce potwierdzone!
Ponadto w kwietniu 2014 r. średnia cena mięsa drobiowego na rynku unijnym osiągnęła poziom 1951 EUR/t. Była ona o 14% wyższa w porównaniu ze średnią ceną tego gatunku mięsa notowaną na rynku światowym, wynoszącą 1712 EUR/t (2365 USD/t).
W ujęciu rocznym średnia cena mięsa drobiowego w Unii zwiększyła się o 0,5%, natomiast miesięcznym wzrosła o 0,8%. Na rynku światowym średnia cena mięsa drobiowego r/r wzrosła o 4,6%, natomiast m/m zwyżkowała o 1,9%.
Źródło: FAMMU/FAPA,
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu