W listopadzie br. wskaźnik ceny żywności kalkulowany przez FAO wyniósł 211 punktów, tj. o 3 punkty mniej w porównaniu z październikiem br. – wynika z danych zespołu monitoringu zagranicznych rynków rolnych FAPA.
Wskaźnik (Food Price Index) mierzy miesięczny poziom cen koszyka żywnościowego złożonego ze zbóż, oleistych, mięsa, cukru i artykułów mleczarstwa. Abdolreza Abbassian, eksomista FAO, wyraziła przekonanie, że możliwa jest kontynuacja obecnie zarysowanego trendu zniżkowego. Nie zostały jednak podane przyczyny spodziewanego trendu. Jednocześnie jednak padło stwierdzenie, że krytycznie niskie rezerwy niektórych zbóż mogą przekładać się na dużą zmienność cen żywności w nadchodzącym sezonie.
FAO szacuje zapasy zbóż na koniec 2013 roku w wysokości 495 mln ton, tj. o około 5% mniej w porównaniu do ich poziomu początkowego.
Źródło: FAMMU/FAPA
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu