Żywność tanieje!

W czerwcu br. indeks światowych cen żywności FAO wyniósł 206 pkt i w stosunku do maja obniżył się o 1,8% (3,8 pkt procentowych). Żywność potaniała w skali roku o 2,8% (ok. 6 pkt proc.) – wynika z danych zespołu monitoringu zagranicznych rynków rolnych FAPA.

 

\"\"

 

Czerwcowy spadek indeksu, już trzeci z rzędu w skali miesiąca, był głównie zasługą redukcji cen zbóż (-5,2%) i olejów roślinnych (-3,3%) z uwagi na dobre prognozy tegorocznej produkcji na świecie. W mniejszym stopniu obniżyły się również notowania artykułów mleczarskich (-1%) i cukru (-0,5%). Ceny mięsa wzrosły nieznacznie wobec maja (+0,7% do 194,2 pkt), ale w porównaniu z czerwcem 2013 r. były o 8,1% wyższe.

Czytaj także:
Wieprzowina się umacnia

Jak kształtują się ceny na rynku mięsa?
Embargo na Polską wieprzowinę rujnuje naszą gospodarkę!


Zwyżka na rynku mięsa dotyczyła głównie wieprzowiny ze względu na wpływ wirusa PED (epidemiczna biegunka świń) w USA na światową podaż tego gatunku mięsa. W czerwcu zanotowano również sezonowy wzrost cen wołowiny i mięsa owczego. Notowania drobiu zmieniły się nieznacznie.

Źródło: FAMMU/FAPA,
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu
 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here