Powstaną „brokułowe” stowarzyszenia?

Współpraca to najlepsza droga do popularyzacji brokuła – takie wnioski płyną z dyskusji naukowców, przedstawicieli sieci handlowych i producentów rolnych. Okazją do wymiany poglądów była Międzynarodowa Konferencja na temat Konsumpcji Brokułów, która odbyła się w Hotelu NARVIL Conference & Spa w Serocku.

 

\"rolnictwo,
Dr Elizabeth Jeffery z Uniwersytetu Illinois mówiła o zdrowotnych aspektach brokułów

Podczas dwóch dni konferencji na uczestników czekała sesja sześciu specjalistycznych wykładów, dyskusja panelowa, show kulinarne oraz wizyta na poletkach pokazowych firmy Green Factory ze Zdunowa.

Zobacz film:
Dlaczego warto jeść brokuły? – specjalnie dla AgroNews dr Elizabeth Jeffery, prof. Uniwersytetu Illinois w Urbana-Champaign, USA

– Konferencja na temat Konsumpcji Brokułów była okazją do nauki, wymiany informacji i doświadczeń, ale także do nawiązania współpracy i nowych kontaktów  – mówi Michał Taraska, przedstawiciel Sakata Vegetables Europe, organizatora wydarzenia. – W gronie osób zawodowo zajmujących się brokułami – uprawą, dystrybucją i propagowaniem ich walorów zdrowotnych – zastanawialiśmy się nad możliwie najlepszymi sposobami promocji tego niezwykle zdrowego warzywa – dodaje.

\"rolnictwo\"
Alain Sicard, prezes SAKATA

Aspekty zdrowotne spożywania brokułów dominowały w wystąpieniach dr Elizabeth Jeffery z Uniwersytetu Illinois oraz Małgorzaty Desmond, dietetyka i specjalisty do spraw medycyny żywienia. O brokułach w kontekście rynków wschodnich opowiadał prof. Jurij Pawlenko z Rosyjskiej Akademii Nauk, a dr Paweł Szymczak, specjalista uprawy warzyw, skupił się na tematyce eksportowej. Potrzebę stowarzyszania się wszystkich uczestników łańcucha dostaw brokułów akcentowali z kolei prof. Henryk Mruk z Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu i dr David Hughes z Imperial College w Londynie.

\"rolnictwo,

– Po dwóch dniach wykładów i rozmów wniosek nasuwa się sam – w promocji spożycia brokułów może pomóc ścisła współpraca przedstawicieli sektora, publicznych instytucji i organizacji pozarządowych. Stowarzyszenia będą skuteczniejsze niż pojedyncze podmioty działające osobno – przekonuje Michał Taraska. – Mam nadzieję, że konferencja w Serocku doprowadzi do bardziej ścisłej współpracy w ramach sektora. Jestem dobrej myśli, bo wprowadzenie tej idei w życie może wyłącznie pomóc w rozwoju rodzimych upraw i popularyzacji brokuła w Polsce – stwierdza.

Uczestnicy Konferencji na temat Konsumpcji Brokułów przyjechali do Serocka na zaproszenie firmy Sakata, światowego lidera w hodowli i produkcji nasion warzyw oraz roślin ozdobnych.

\"rolnictwo\"
 

 

Konferencja została zorganizowana jest już po raz czwarty, ale pierwszy raz w Europie Środkowo-Wschodniej. Wybór naszego kraju nie był przypadkowy – Polska plasuje się w gronie pięciu największych producentów brokułu i kalafiora na Starym Kontynencie.

Portal AgroNews sprawował patronat medialny nad konferencją.

Redakcja AgroNews, fot. SAKATA
 

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Nowa metoda oszustów. Dzwonią podając się za lekarza

Seniorzy są łatwym łupem dla oszustów, dlatego bardzo ważna jest edukacja międzypokoleniowa. Pojawiła się nowa legenda, na którą próbują wyłudzić pieniądze. Tym razem dzwoni...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics