Bieżący sezon 2015/16 na rynku rzepaku rozpoczął się wyższymi cenami skupu nasion niż przed rokiem – informuje w cotygodniowej analizie sektora rolnego Bank Gospodarki Żywnościowej.
Według danych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, publikowanych w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej, w lipcu br. przeciętna cena skupu rzepaku netto kształtowała się na poziomie 1463 zł/t. Cena ta została wyliczona jako średnia cena rzepaku zakupionego w ramach zawartych kontraktów i poza nimi, przy czym trzeba zaznaczyć, że ceny rzepaku na rynku spotowym w lipcu br. były sporo wyższe od oferowanych kilka miesięcy temu w kontraktach.
W porównaniu do tego samego miesiąca w 2014 r. rzepak był droższy o 10% (138 zł/t), natomiast w stosunku do średniej z ostatnich 3 lat tańszy o 10% (166 zł/t). Dla porównania, na giełdzie EURONEXT-MATIF w Paryżu ceny rzepaku w lipcu br. z terminem dostawy na sierpień 2015 wyniosły przeciętnie 386 EUR/t, podczas gdy w tym samym okresie 2014 r. ceny dostawą na sierpień 2014 wyniosły 327 EUR/t. Jednym z czynników oddziałujących na wzrost cen rzepaku w relacji rocznej były prognozy spadku jego podaży, zarówno na świecie, jak i w UE.
W raporcie z końca lipca br. eksperci Międzynarodowej Rady Zbożowej (MRZ) przewidują, że podaż, rozumiana jako suma produkcji i zapasów początkowych, wyniesie 71,5 mln t i będzie o blisko 8% (6 mln t) niższa od tej w sezonie 2014/15 i o 3% (2 mln t) niższa od przeciętnej w ostatnich 3 sezonach. Spadek podaży będzie wynikiem zarówno niższych zapasów początkowych, jak i zmniejszenia produkcji, m.in. w Kanadzie, UE, Australii oraz na Ukrainie. Światowe zbiory rzepaku mają wynieść łącznie 65,9 mln t wobec 71,3 mln t w sezonie 2014/15 i 68,9 mln t przeciętnie w 3 ostatnich sezonach.
Czytaj także:
Jak zwiększyć szanse na dobre przezimowanie rzepaku i zbóż?
Jesienne nawożenie rzepaku ozimego
Oczekuje się, że zużycie rzepaku na świecie w sezonie 2015/16 obniży się do 67,4 mln t z 72 mln t w sezonie 2014/15 i 68,6 mln t średnio w ostatnich 3 sezonach. Skala spadku konsumpcji będzie mniejsza niż produkcji i podaży, co będzie skutkować redukcją zapasów rzepaku na koniec sezonu. Eksperci MRZ przewidują, że wyniosą one 4 mln t, z czego w krajach należących do czołówki światowych eksporterów, tj. Kanady, Australii i Ukrainy, 1,2 mln t. Przypomnijmy, że na koniec sezonu 2014/15 zapasy kształtowały się na poziomie 5,5 mln t, przy czym w krajach eksporterach wyniosły 1,7 mln t.
Źródło: Bank Gospodarki Żywnościowej,
Redakcja AgroNews, fot. freeimages