Minął okres świąteczny, a wraz z nim nadwyżka żywca wieprzowego z rynku. W Niemczech, Austrii, Holandii, Belgii, Francji, Danii i Hiszpanii producenci trzody chlewnej jeszcze przed świętami sprzedali duże ilości świń. Ustąpiła też presja na ceny – informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej.
– Na rynku niemieckim zwykle w pierwszych tygodniach nowego roku handel urządza promocje, co najprawdopodobniej przełoży się na większą konsumpcję mięsa oraz zwiększy popyt na surowiec. Zobaczymy jakie będzie zainteresowanie prywatnym przechowalnictwem wieprzowiny, które może zwiększyć zainteresowanie żywcem wieprzowym w kolejnych tygodniach roku, a tym samym spowodować wzrost cen – czytamy w komunikacie KZP-PTCH.
Czytaj także:
Producenci świń szturmują ubojnie. Cena skupu zmalała
Związek zwraca uwagę, że istotne będą zmiany, jakie zmiany zajdą w pogłowiu świń w krajach unijnych. Gdyby, zgodnie z zapowiedziami analityków, doszło do likwidacji jednego miliona macior, wówczas ceny tuczników mają szansę wzrosnąć.
oprac. Kamila Szałaj, fot. flickr.com/Tracie Hall