Więcej masła i mleka płynnego. Zmienia się asortyment produkcji przetworów mleczarskich

W asortymencie produkcji przetworów mleczarskich nastąpiła zmiana. Zwiększyła się  produkcja masła i mleka płynnego, a zmniejszyła produkcja mleka w proszku – informuje BGŻ BNP Paribas.

 

\"rolnictwo,

 

– W odpowiedzi na różną dynamikę spadku światowych cen artykułów mleczarskich, zakaz sprzedaży towarów do Rosji oraz zmniejszone zamówienia ze strony Algierii w 2015 r. polskie zakłady mleczarskie zmieniły wielkość asortymentu produkowanych przetworów mleczarskich – informują analitycy banku.

Według danych GUS za pierwszych jedenaście miesięcy 2015 r., w przedsiębiorstwach zatrudniających 50 osób i więcej, produkcja mleka płynnego przetworzonego łącznie z mlekiem „przerzutowym“ wyniosła 27,3 mln hl i była o 8,5 proc. większa niż w analogicznym okresie przed rokiem.

– Relatywny wobec innych produktów wzrost opłacalności eksportu masła sprawił, że jego produkcja w okresie I-XI 2015 r. była o 6,2 proc. większa niż przed rokiem – wyniosła 172 tys. t. Duże zakłady wytworzyły 387 tys. t serów świeżych, tj. o 4,9 proc. więcej niż w analogicznym okresie przed rokiem. Znacznie większa (o 20,6 proc.) produkcja serów dojrzewających w listopadzie 2015 r. w porównaniu z listopadem 2014 r., spowodowała, że mimo zakazu sprzedaży na rynek rosyjski, który był głównym odbiorca˛ serów, ich łączna produkcja w pierwszych jedenastu miesiącach 2015 r. była o 0,6 proc. większa niż analogicznym okresie przed rokiem i wyniosła 278 tys. t. – czytamy w analizie BGŻ BNP Paribas.

Czytaj także:
Jak wzmocnić polskie mleczarstwo?

Zmniejszony popyt na polskie mleko w proszku ze strony Algierii i Chin spowodował spadek jego produkcji w relacji rocznej o 9,6 proc. do 182 tys. t, w tym w szczególności dotyczył on pełnego mleka w proszku.

– Warto jednak zauważyć, że 2014 r. był w ostatnich latach rekordowy pod względem produkcji mleka w proszku. Jeżeli produkcję mleka w proszku w pierwszych jedenastu miesiącach 2015 r. porównamy z analogicznym okresem 2013 r., to była ona o 43,3 proc. większa – oceniają analitycy banku.

Z kolei produkcja śmietany normalizowanej w okresie styczeń listopad 2015 r., w porównaniu z analogicznym okresem przed rokiem, zmniejszyła się o 4,4 proc. do 1,9 mln hl, a jogurtów o 2,9 proc. do 3,8 mln hl.

Redakcja AgroNews, fot. flickr.com/panafotkas

Źródło: BGŻ BNP Paribas

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

IV Forum Producentów Żywności. Jakie zagrożenia stoją przed branżą?

– Myślę, że wnioski z dzisiejszych paneli odegrają istotną rolę w kwestii kluczowych zagadnień, nad którymi obecnie pracujemy – zarówno w obszarze strategii, jak...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics