Unijna produkcja mięsa kurcząt brojlerów 2016 roku odnotuje kolejny wzrost – ocenia Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA).
Amerykańscy eksperci szacują, że wzrośnie ona o 1,3 proc. i ukształtuje się na poziomie 10,76 mln t. w stosunku do 2015 roku.
Największego przyrostu produkcji oczekuje się we Francji, Polsce oraz Wielkiej Brytanii. Na stabilnym poziomie może utrzymać się produkcja mięsa kurcząt w Niemczech, głównie z powodu zaostrzenia przepisów dotycz całych dobrostanu zwierz at. Spadek produkcji może zostać odnotowany w przypadku Hiszpanii z powodu pogorszenia się marz producentów drobiu w tym kraju.
Czytaj także:
Kolejne przypadki ptasiej grypy we Francji
Jak wynika z analizy BGŻ BNP Paribas, wzrost napędzany będzie silnie rosnącą konsumpcją wewnętrzną, a także wzrastającym eksportem mięsa drobiowego.
– Według prezentowanych przez Departament prognoz, w 2016 r. unijny eksport mięsa drobiowego może zwiększyć się o blisko 4 proc. do poziomu 1,18 mln t – czytamy w najnowszym raporcie sektora rolnego BGŻ BNP Paribas.
Wzrost sprzedaży zagranicznej możliwy będzie mimo utrudnień w eksporcie mięsa na rynek Afryki Południowej. Jak oceniają analitycy, import mięsa kurcz ta brojlerów do Wspólnoty, ze względu na rosnącą produkcję wewnętrzną, może utrzymać się na zbliżonym poziomie do roku poprzedniego i wynieść 710 tys. t.
Redakcja AgroNews, fot. flickr.com/jon ng