Jak poinformował komisarz UE ds. rolnictwa Phil Hogan, do końca 2016 r. wołowina od czołowych unijnych producentów zacznie trafiać na rynek chiński.
– W najbliższych tygodniach inspektorzy z Chin będą wizytować zakłady produkcyjne we Francji, w Holandii, Wielkiej Brytanii, Belgii oraz we Włoszech – informują analitycy FAMMU/FAPA.
FAMMU/FAPA przypomina, że w styczniu br. podobną inspekcję przeprowadzono w zakładach w Irlandii.
– Obie strony, tj. Chiny oraz Irlandia uzgadniają obecnie ostatnie szczegóły techniczne przed uruchomieniem handlu. Tym samym po 16 latach zakazu eksportu wołowiny z Unii do Państwa Środka, wynikającego z obaw przed tzw. chorobą szalonych krów (BSE), trafi ona ponownie na rynek chiński – czytamy w komunikacie FAMMU/FAPA.
Unia naciska także na Japonię, aby otworzyła swój rynek na unijną wołowinę ze wszystkich krajów Wspólnoty. Obecnie na ten rynek mogą wysyłać wołowinę tylko Francuzi, Irlandczycy, Holendrzy, Polacy oraz Duńczycy. Chiny stały się dla Wspólnoty, drugim po Stanach Zjednoczonych, najważniejszym rynkiem zbytu na towary rolno-spożywcze.
W 2015 r. wartość eksportu mięsa wieprzowego na ten rynek wzrosła dwukrotnie, z 432 mln EUR do 934 mln EUR. Wartość całego eksportu rolnego zwiększyła się o 2,9 mld UER do 10,4 mld EUR.
Najwięcej eksportowano ze Wspólnoty do Państwa Środka żywności dla dzieci, podrobów, produktów mleczarskich, wieprzowiny, wina oraz wódek. Pomimo, iż wołowina nie jest zbyt popularnym gatunkiem mięsa w Chinach, Unia liczy, że rynek ten może stanowić alternatywny i rozwojowy kierunek eksportu dla producentów bydła we Wspólnocie. Obecnie głównymi dostawcami mięsa wołowego na rynek chiński są Australijczycy, Nowozelandczycy oraz Urugwajczycy. Ponadto niektóre kraje, jak Stany Zjednoczone, wysyłają do Chin spore ilości wołowiny za pośrednictwem Hongkongu.
– W 2015 r. Chiny były największym importerem wołowiny na świecie, sprowadzając prawie 500 tys. ton tego gatunku mięsa. Jeszcze przed czteroma laty import ten wynosił zaledwie 20 tys. ton. Zdaniem niektórych ekspertów, w ciągu najbliższych pięciu lat spożycie mięsa wołowego w Chinach przekroczy poziom 1 mln ton. Wzrost popytu na ten gatunek mięsa w Państwie Środka jest wynikiem procesów urbanizacyjnych, a także rosnącego wpływu kultury zachodniej na dietę społeczeństwa chińskiego – informuje FAMMU/FAPA.
Źródło: FAMMU/FAPA, fot. Nail Zeller Photography