Polska jest jednym z najważniejszych producentów rzepaku w Europie. Jakie są perspektywy rozwoju jego hodowli oraz największe zagrożenia? O tym mieliśmy okazję dowiedzieć się podczas konferencji zorganizowanej przez firmę Monsanto w Warszawie.
Konferencja była świetną okazją do otwarcia sezonu rzepaku ozimego. Paweł Szóstak, dyrektor handlowy Monsanto przedstawił ofertę rzepaku ozimego marki Dekalb na lata 2016/2017. Podkreślił mocną pozycję firmy: „W sezonie 2015/2016 Dekalb zajął 1 pozycję jako dostawca rzepaku w Polsce – z udziałem 24% w całym rynku”. Na ten sezon firma oferuje 3 nowe produkty: DK Expression, DK Platinum, DK Extract.
Paweł Szóstek, dyrektor handlowy Monsanto Polska
Jednym z największych problemów ostatnich lat dla producentów rzepaku w Polsce jest kiła kapusty. Firma zaprezentowała innowacyjne rozwiązanie dla pól dotkniętych tą chorobą – DEKALB PLATINIUM, odmiana rzepaku tolerancyjna na kiłę kapusty – w lutym 2016 roku została zarejestrowana w COBORU. Odmiana osiąga najwyższy potencjał plonowania w segmencie, jest odporna na wyleganie, a także ma podwyższoną odporność na pękanie łuszczyn i osypywanie się nasion.
Wychodząc naprzeciw problemom w doborze odpowiednich nasion, firma Monsanto Polska zaprosiła do Warszawy najlepszych specjalistów w dziedzinie hodowli i produkcji rzepaku w Europie.
Helen Fomina, to specjalista w dziedzinie rozwoju produktów nasiennych rzepaku DEKALB w Europie. Opowiedziała jak ważna jest uprawa rzepaku w Europie, a także przedstawiła jej perspektywy: „Średni poziom wzrostu światowego zapotrzebowania na oleje pochodzenia roślinnego dla przemysłu chemicznego to 4,4% rocznie w okresie 2010-2030”. Helen Fomina przedstawiła również perspektywy dla rynku rzepaku w kontekście 2016 roku. Ten rok to przede wszystkim najmniejszy zapas rzepaku od 10 lat, dalszy wzrost znaczenia na rynku roślin oleistych, korelacja ceny skupu pszenicy do rzepaku korzystna dla rzepaku!
Helen Fomina, European Oilseed Product Manager
Helen Fomina zaprezentowała również ewolucję jaką przeszła hodowla rzepaku w Europie.
Jean-Pierre Despeghel jest wieloletnim dyrektorem do spraw hodowli i badań rzepaku DEKALB w Europie. Przedstawił on nowe rozwiązania w hodowli odmian rzepaku, które są tolerancyjne na kiłę kapusty oraz opowiedział o wzroście znaczenia odmian o podwyższonej zawartości kwasów tłuszczowych HOLL: „Odmiany HOLL to przede wszystkim jedna z najniższych zawartości kwasów nasyconych w tłuszczu, śladowe ilości kwasów trans, wyższa stabilność niż olej palmowy, wydłużony termin przydatności do smażenia, biodegradowalny, konkurencyjny plon i premium dla rolników”.
Jean-Pierre Despeghel, Oilseeds Research Lead
Jean-Pierre Despeghel poruszył także temat odmian rzepaku o podwyższonej tolerancji na osypywanie nasion, posiadających gen odporności na suchą zgniliznę kapustnych oraz o odmianach o podwyższonej efektywności wykorzystania azotu.
Oprac. Redakcja AgroNews, fot.: Marta Nowak-Woźnica