Podczas delegacji „Door Knock” w Waszyngtonie (1 – 4 maja 2016 r.) przedstawiciele Europejskiego Stowarzyszenia Mleczarzy (EDA), Michel Nalet i Bénédicte Masure, mieli możliwość dyskusji z przedstawicielami rządowymi ze strony Unii Europejskiej oraz Stanów Zjednoczonych.
Rozmowa na temat rynku mleczarskiego w USA umożliwiła zapoznanie się z istotnymi informacjami, m. in. na temat wysokich cen masła czy wzrostu eksportu amerykańskiego.
Jednym z ważniejszych tematów poruszonych podczas delegacji była sprawa Transatlantyckiego Partnerstwa w dziedzinie Handlu i Inwestycji. Okazuje się, że proces związany z TTIP traci poparcie wśród społeczeństwa USA. Jeżeli chodzi o postępy związane z TTIP, to ciężko doszukać się zbyt wielu pozytywnych aspektów dotyczących przebiegu negocjacji kwestii technicznych. Amerykańscy negocjatorzy zwracają uwagę na postępy związane z kontrolami importu, analizą ryzyka, regionalizacją (kwestie zdrowia zwierząt) oraz certyfikacją.
Z raportu przedstawionego przez EDA wynika, że przemysł mleczarski UE ma ofensywne interesy w trakcie negocjacji związanych z TTIP. Skłania się on raczej w stronę liberalizacji handlu, czyli zmniejszenia taryf i zwiększenia kontyngentów taryfowych, jednak w przypadku niektórych produktów wskazane jest zachowanie ostrożności.
Prezydent EDA, Michel Nalet będzie obecny w Polsce podczas XIV Forum Spółdzielczości Mleczarskiej, które odbędzie się w dniach 14-16 września 2016 w pobliżu Warszawy.
Rejestracja uczestników jest możliwa poprzez stronę internetową konferencji www.forum-mleczarskie.org. Michel Nalet oraz pozostali prelegenci i uczestnicy będą również dyskutować na tematy poruszone podczas pobytu w Waszyngtonie. TTIP wciąż budzi wiele kontrowersji. USA mówi otwarcie, że jeśli UE nie zniesie pozycji taryfowych dla interesów amerykańskiego sektora mleczarskiego, nie będzie dostępu dla unijnych produktów mlecznych w USA. Amerykanie zwracają również uwagę na duże zaburzenia równowagi w przypadku wymiany handlowej produktami mlecznymi u oby stron, zwłaszcza w zakresie handlu serami oraz na fakt, że sprzedaż nadal wzrasta.
Zgłoszenia do udziału w XIV edycji FORUM SPÓŁDZIELCZOŚCI MLECZARSKIEJ przyjmuje:
Biuro Organizacyjne Forum
e-mail: biuro@forum-mleczarskie.org
tel.: + 48 85 74 36 856
www.forum-mleczarskie.org