Światowa produkcja wieprzowiny wzrośnie w 2017 roku o 3 proc. Powodem wzrostu będzie zwiększona produkcja w Chinach, USA, Brazylii i Rosji – wynika z najnowszego raportu Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA).
– Po dwóch latach spadku produkcji w Państwie Środka wysokie ceny żywca wieprzowego będą stymulowały odbudowę pogłowia. Podobnie w Brazylii silniejsza gospodarka umożliwi wzrost produkcji wieprzowiny napędzanej silnym międzynarodowym popytem. Rosja będzie kontynuowała wieloletni program wzrostu produkcji wieprzowiny poprzez inwestycje w nowe fermy oraz poprawę efektywności produkcji – czytamy w komunikacie Krajowego Związku Pracodawców – Producentów Trzody Chlewnej.
Zdaniem ekspertów na przeszkodzie szybkiej odbudowy rosyjskiej branży wieprzowej będzie stało rozprzestrzenianie się wirusa ASF.
Jeśli chodzi o światową podaż wieprzowiny w następnym roku, to analitycy przewidują, że choć wzrośnie, zostanie zagospodarowana przez znaczny wzrost popytu szczególnie na azjatyckich rynkach. Natomiast eksport wieprzowiny osiągnie rekordową ilość 8,6 mln ton.
Z kolei według prognozy Komisji Europejskiej unijna produkcja wieprzowiny w 2017 r. zmniejszy się o 0,3 proc. do 23,5 mln ton.
Redakcja AgroNews, fot. dreamstime.com