Genetyczne modyfikacje roślin podnoszą odporność na choroby

Nowe badania wspomagane z budżetu dofinansowanego ze środków UE projektu TRIFORC pokazały, że zmiana kodu genetycznego jednego aminokwasu w roślinie inicjuje proces wytwarzania nowego produktu naturalnego, który mógłby zostać wykorzystany na wiele sposobów, w tym do podnoszenia odporności.

 

\"\"

 

Rośliny – czy będą to klony, cisy, czy też kukurydza na przydrożnym polu – wytwarzają niezliczone związki chemiczne. Są one bardzo przydatne jako antybiotyki, leki przeciwnowotworowe albo witaminy, ale często bywają nazbyt złożone, aby móc je z powodzeniem syntetyzować w laboratorium – można je natomiast ekstrahować z roślin, w których występują.

Wyniki nowych badań, opublikowane w czasopiśmie Proceedings of the National Academy of Sciences, dotyczą triterpenów, dużej grupy naturalnie wytwarzanych przez rośliny związków, które pełnią szereg funkcji biologicznych i mogą znaleźć potencjalne zastosowanie w medycynie (np. jako środki antybakteryjne), przemyśle (np. jako środki przeciw pienieniu) a także w branży spożywczej (jako naturalny słodzik, znacznie słodszy od cukru).

Naukowcy wskazują konkretnie, jak zmiana kodu genetycznego jednego aminokwasu w roślinie inicjuje proces, który modyfikuje kształt i funkcję jednego z enzymów, zmieniając fałdowanie prekursora chemicznego – technika, którą można by nazwać chemicznym origami – i tworząc w ten sposób nowy produkt o wielu możliwych zastosowaniach. Na potrzeby tych prac badawczych zmieniony został aminokwas w pierwszym enzymie na szlaku, który wytwarza naturalny produkt chroniący owies przed grzybowymi patogenami odglebowymi, zapewniając odporność. Istnieje nadzieja, że ta wiedza znajdzie również zastosowanie w przypadku innych roślin uprawnych, umożliwiając ich ochronę i potencjalnie zwiększenie plonów.

Rośliny pełnią rolę swego rodzaju fabryk substancji chemicznych i ich linia produkcyjna może zostać zmodyfikowana w taki sposób, aby wytwarzały określone związki chemiczne, z których wiele może być użytecznych w sposób dla nas jeszcze niezrozumiały. Zmiana sposobu, w jaki enzym fałduje prekursor, skutkuje nowym związkiem chemicznym, co można porównać do zmiany projektu lub schematu obrabiarki wykorzystywanej w fabryce samochodów bądź chłodziarek.

„Zmienianie lub modyfikowanie roślin nie jest niczym nowym. Ludzie robią to od tysięcy lat” – zauważył współautor raportu z badań, Robert Minto, adiunkt na wydziale chemii i biologii chemicznej Indiana University-Purdue University Indianapolis. „W ramach badania PNAS zmieniliśmy jeden aminokwas (w formie enzymu) w koniuszku korzenia owsa, aby zmienić funkcję pojedynczego enzymu. Możliwość bezpośredniego dostania się i przeprowadzenia tego jest znacznie skuteczniejsza niż krzyżowanie roślin do momentu uzyskania odpowiedniej wersji genu wytwarzającego pożądany produkt naturalny”. Minto pomógł przeprowadzić badania w czasie 5-miesięcznego urlopu naukowego w Centrum im. Johna Innesa w Zjednoczonym Królestwie, członka konsorcjum projektu TRIFORC.

Badania wpisują się w działania na rzecz nadrzędnego celu czteroletniego projektu TRIFORC, którym jest opracowanie innowacyjnego ciągu odkrywania, zrównoważonego wytwarzania i komercyjnego zastosowania znanych i nowatorskich triterpenów wysokiej wartości o nowych lub wyższych aktywnych właściwościach biologicznych. Projekt, nad którym prace mają się zakończyć we wrześniu 2017 r., otrzymał niemal 7 mln EUR dofinansowania ze środków UE.

Redakcja AgroNews, fot. flickr.com

Źródło: Cordis

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Kwitnący rzepak – uwaga na pszczoły! PIORiN kontroluje pola

Uprawa rzepaku wymaga od rolnika dużej wiedzy, zaangażowania, terminowego wykonywania zabiegów uprawowych, zwłaszcza precyzyjnego stosowania środków ochrony roślin. Niezbędna jest profesjonalna ochrona insektycydowa, gdyż...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics